Світ б'є на сполох: все нові і нові випадки інфікування коронавірусів фіксуються в різних країнах. І мало хто знає, що вперше коронавірус був виділений від пацієнта з гострим ринітом ще в 1965 році. Одні говорять про епідемію, інші закликають не панікувати.

Міф: в Китаї панує справжня паніка

На жаль, це не міф. У Китаї закрито на карантин 15 міст. А тим часом число жертв коронавируса перевищило 850 осіб. І якщо ми поки не говоримо офіційно про епідемію, то про паніку серед населення - безумовно так. У тому ж китайському місті Ухань всюди блокпости, людей не випускають в сусідні регіони, на вулицях куди менше перехожих і всі вони в масках ...І поки суспільство захопила істерія з приводу того, що даний вірус можна вилікувати соляним розчином або китайським чаєм і що він поширюється разом з бананами і посилками з «Аліекспресса», самі українці задаються питанням: чи можна не боятися отримувати ці самі посилки з Китаю? Так можна. Вірус не живе на предметах. Представники «Аліекспресса», наприклад, дали офіційний коментар, підкресливши, що немає ніяких доказів того, що упаковки або їх вміст можуть становити небезпеку для здоров'я людей.

Міф: всі хто заразилися вмирають

Звичайно, далеко не всі. Молодий здоровий організм має більше шансів побороти штам. Серед вмираючих багато людей у віці старше п'ятдесяти і страждали від хронічних захворювань. Летальність на даний момент становить 2,2% (170 випадків). Відстежено понад 88 тис. Контактних осіб, майже 82 тис. Осіб перебувають під наглядом. Результати вжитих заходів в Китаї буде видно не раніше середини лютого, а поки число хворих і померлих продовжить рости.

Міф: вірус прийшов від кажанів

Так це правда. У Китаї їдять м'ясо самих різних ссавців, рептилій, птахів. Перші заразилися мали відношення до ринку продуктів в Ухані. Там можна було купити і м'ясо змій, і тушки кажанів, і морепродукти. За словами експертів, природними господарями коронавірусів є частіше ссавці, рідше - птиці. Важливо пам'ятати, що після закінчення періоду спалаху або епідемії вірус не зникає в нікуди, а продовжує циркулювати в своїх природних резервуарах. Тобто коронавіруси - це далеко не новинка.

(CoV) - це велике сімейство вірусів (на січень 2020 р виявлено 40 видів РНК-вірусів), деякі можуть викликати захворювання у людей і тварин, характеризуються різними клінічними проявами - від звичайних симптомів гострої респіраторної інфекції до важких форм з розвитком пневмонії та поліорганної недостатністю.

Як можна заразитися?

«Новий коронавірус 2019 nCoV виявляють в повітрі, харчових продуктах і на предметах побуту, які контактували з вірусом. Вірус поширюється повітряно-крапельним (при кашлі, чханні, розмові), повітряно-пиловим і контактним шляхом».

Симптоми хвороби

Після інкубаційного періоду, який становить від 2 до 14 днів (є повідомлення про триваліший період - до 21 дня), з'являються симптоми гострої респіраторної вірусної інфекції:

  • лихоманка,
  • кашель сухий або з невеликою кількістю мокротиння,
  • м'язові болі,
  • стомлюваність,
  • відчуття закладеності в грудної клітки і задишка,
  • рідше - нудота, блювота, діарея і кровохаркання. Більш важка задишка розвивається в кінці першого тижня.

Хвороба може протікати легко, як звичайна застуда, а може і важко - з розвитком пневмонії з дихальною недостатністю або без неї. Важкий перебіг хвороби з високим рівнем летальності, за даними Китаю, реєструється у 25% інфікованих 2019 nCoV.

Як убезпечити себе?

Носимо маску правильно

Необхідно використовувати медичну маску в місцях скупчення людей. Входимо, наприклад, в громадський транспорт - надягаємо маску, виходимо - обов'язково викидаємо. Її не можна покласти в кишеню і використовувати повторно. Ходити в масці по вулиці не має сенсу - в ній утворюється конденсат, де чудово розмножуються віруси і бактерії. Якщо ви, наприклад, гуляєте в парку, де немає багато людей, сенсу бути в масці немає.

Мити руки. Особливо після проїзду в громадському транспорті, якщо ви тримали хустку, знімали маску, чхали, контактували з хворою людиною, а також перед прийомом їжі. Пам'ятайте, що потрібно чхати в рукав (зігнутий лікоть), а не в долоню, адже далі ви будете чіпати цією рукою поручні, ручки, а значить, розносити віруси. Чи не чхати в маску - її треба буде відразу викинути. Якщо ви чхаєте в хустку, його також треба утилізувати. Людина яка чхнула розпорошує віруси на відстань до 2 метрів. На сьогодні відомо, що 10 пацієнтів з нової коронавирусной інфекцією можуть заразити від 14 до 25 здорових, що схоже з сезонним грипом.

Уникати людних місць в період спалаху, не ходити на масові заходи, залишатися вдома, щоб не контактувати з заразилися людьми.

Відмовитися від відвідування країн (територій), на яких зареєстрований спалах нової коронавирусной інфекції.

Хворі повинні бути ізольовані.

Постійна дезінфекція в приміщенні, де знаходиться хворий.

Не допускати самолікування.