Справжній інклюзивний фільм презентували у Рівному. Проект реалізували за кошти "Громадського бюджету міста Рівне 2019". Разом з фільмом розробили і мнемосхеми з дублюванням шрифту туристичної інфраструктури Рівного. Як довго знімали фільм, та з якими труднощами стикнулися режисери дивіться далі.

"Адаптація міської туристичної інфраструктури до потреб людей з інвалідністю" саме таку назву має проект, який уже близько 2 років планували реалізувати автори даної ініціативи.

Головна мета цього проекту - це адаптувати міське середовище, міську туристичну інфраструктуру для потреб людей з інвалідністю. Для того, щоб взагалі людське середовище почали краще враховувати , - розповідає автор проєкту Олексій Муляренко.

В рамках проекту було створено 3 повнометражні фільми про Рівне та його найвизначніші місця. Все для того аби люди з обмеженими можливостями могли доторкнутися до частинки історії міста. Зробити це було не легко, розповідає режисерка.

Виявляється, що про наше місто дуже мало інформації. Тобто є такі туристичні об'єкти більш відомі, де можна залучити фахівців, істориків, а є такі об'єкти про яких 2-3 слова і ти шукаєш по крупинках. А треба створити детальний опис, щоб людина могла б це уявити, щоб ти міг це начитати. І тому над сценарієм ми працювали дуже довго і залучали різноманітних документознавців, істориків, всіх хто володіє більше цією інформацією, - каже режисерка Надія Фоміна.

До кінострічки "Подорож містом Рівне " було застосовано універсальний дизайн, супровід українською жестовою мовою та субтитри англійською.

Складність полягала лише в окремих словах, термінах, які одним жестом неможливо передати. Потрібно передавати просто суть самого слова, тут трошки попрацювала. І також складність була з іноземними словами, я їх повністю дактилювала, тобто прописувала кожною буквою, - говорить сурдоперекладач Катерина Зарічнюк.

Крім того, в в рамках проекту було створено умови для дозвілля жителів та гостей Рівного з обмеженими можливостями. Реалізація поставлених завдань сприятиме підвищенню рівня розуміння проблем цієї категорії людей та формуванню відповідної суспільної свідомості впевнені автори проекту. 

Читайте також: чому ОТГ з Рівне нщини може навчити львів'ян