Як відбувають покарання умовно засуджені та хто їх контролює? Це люди, які почули вирок суду через скоєний злочин, але не за гратами. Без позбавлення волі. Можуть проживати вдома, працювати і лише приходити у день реєстрації у центр пробації. Скільки таких осіб на Рівненщині і трішки про їхнє життя, дивіться далі.

Щомісяця у це приміщення навідується Костянтин. Три роки тому, неподалік Рівного він автомобілем збив пішохода.

Так через мою вину, я покинув місце події, потім вернувся, але суд вже це не врахував і дав мені умовний термін - 5.3, - розповідає умовно засуджений Костянтин.

Отримав умовний термін у 5 років. Каже, скадно, бо не дозволено сідати за кермо і виїжджати за кордон. Але загалом краще ніж за гратами. 12 років там провів, за розбої. Нині у центрі пробації з ним працюють фахівці.

Бувало, що після аварії я випивав, але коли поспілкувався з психологом то все нормально стало.

Нагляд за поведінкою осіб, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, упродовж іспитового строку , здійснюють органи пробації за місцем проживання засудженого.

На обліку у рівненському відділі перебуває 643 особи - це станом на 1 лютого. Це третина всіх осіб, які перебувають на обліку взагалі у підрозділах Рівне нської області. З них 345 - це засуджені, які звільнені з випробуванням, з так званим іспитовим строком, - каже начальник Рівне нського міськрайонного відділу з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Натія Трусік.

Людина, яка має іспитовий строк, повинна навідуватись у центри пробації за місцем проживання. Звітувати про себе, а також працювати із спеціалістами.

Він зобов'язаний до нас приходити у день реєстрації і повідомляти про своє місце проживання, це обов'язково. Можуть бути ще додаткові обов'язки, які передбачені Кримінальним кодексом, - розповідає начальник філії ДУ "Центр пробації" у Рівне нській області Олександр Адамець.

У разі не виконання засудженим своїх обов'язків, порушується кримінальне провадження, іспитовий термін скасовується і людину відправляють за грати. До слова, у минулому році таких осіб було 20.  

Читайте також: жінка віддала 15 тисяч гривень за сина, не знаючи де він