У Рівному люди воюють з безпритульними. У підвалі однієї з багатоповерхівок розташовується притулок для безхатьків. 25 людей, які не мають постійного місця проживання тут перебувають і ще стільки навідуються щодня. Жителі п'яти навколишніх будинків вже стомились від такого сусідства. Кажуть, безхатьки облаштували у дворі туалет, розпивають алкоголь і навіть не соромляться митись. Більш того, навіть були випадки нападів на жителів будинку. Люди вже не перший рік звертаються у всі можливі інстанції аби притулок виселили з підвалу багатоповерхівки.

Яке ви мали право зробити нам неудобства? Ви хто такий? Ви чого сюди приїхали і робите нас всіх дурними!Та вже достали!

Жителі будинку на Кавказькій 15, у Рівному сваряться з керівником притулку для безхатьків. Розташовується він у підвалі багатоповерхівки. Жителі п'ятиповерхівки вже стомились від такого сусідства.

Дозвіл свій вони проводять на території нашого двору, ось під вікнами сушать свої речі, запахи просто не можна передати словами, - говорить голова ОСББ Світлана Гарбуз.

Не запахами єдиними. Місцеві мешканці кажуть, вже не раз відвідувачі притулку на них нападали та переслідували у під'їзді.

Я спускаюсь, а переді мною двоє стали ось так. То добре, що з 2 поверху вийшов хлопець і мене спас. Другий раз, з 3 під'їзду вийшла жіночка з дитиною і з звідси йшов чи обкурений чи п'яний і прямо на ту дитину, то я почала кричати з балкону, що зараз викличу поліцію то він пішов, - каже мешканка будинку.

Безхатьки на дитячому майданчику розпивають алкоголь, облаштували у дворі і туалет, кажуть люди. Останні бояться випускати у двір дітей.

Ми не можемо нічого сказати бо й боїмося, йдеш з роботи пізніше то не знаєш, що тебе може тут чекати, - каже Галина Книш. 

Тут жінки і чоловіки. Більшість ховає обличчя. У притулку ранкова молитва.

Віктор - 21 рік провів за гратами. Нині у притулку. Варить для всіх їсти.

У нас тут живе 25 людей, ще сидячі місця, дивани стоять скрізь. А приходить кожен день у зал 50-60 людей на молитву. Їсти хочуть. Ми їх тут кормимо, - каже засновник БФ “Відвага”, керівник притулку Сано Гукасян.

Зустрів тут Віктор і свою майбутню дружину. Світлана каже, у притулку її життя змінилось. А до того зловживала алкоголем.

Мені прийшла на поміч мамина сестра. Я на той час знімала квартиру і так склалось, що поломала руки. Ми пили, не кололись, але пили, - розповідає відвідувачка притулку Світлана Петрицюк.

Серед мешканок притулку і Тетяна. Живе у кімнаті для жінок. Знімала квартиру, коли не стало коштів - прийшла у притулок.

Тут допомагають людям, переодягають і помитись є де. Хто не має де жити, а тут є місця - надають можливість жити, годують.

Ентузіазм жителів притулку не поділяють мешканці п'ятьох багатоповерхівок. Написали звернення до міської влади щоб притулок звідси виселили.

Ми хочемо щоб їх виселили, ми не можемо ходити ввечері, ми не можемо випустити дітей. Хто нам дасть гарантію безпеки!

Мешканці будинку жаліються на безхатьків вже не перший рік. У 2016 році суд прийняв рішення виселити притулок. Втім віз і досі там.

Всіляко чинились перешкоди зі сторони відваги щодо виконання даного рішення суду, потім була можливість мирного врегулювання даного питання комунальна власність, міська рада і Відвага і розглядалось питання виділення іншого приміщення для "Відваги". Якщо я правильно зрозумів то згоди ніякої не дійшли щодо виділення цього приміщення, - розповідає начальник рівненського міського відділу ДВС Павло Якобчук.

Тому нині є звернення від управління комунальної власності щодо відновлення цього виконавчого провадження. А саме про примусове виселення притулку.

Виселять, що таке виселять, це взяти і викинути людей на вулицю? Це треба не мати страху божого. Закон законом, але людей зимою на вулицю.

І додає, переїжджати нікуди не збирається. Виконавча служба у свою чергу радить керівництву притулку, добровільно звільнити приміщення.

Це буде застосування штрафних санкцій до Відваги за невиконання рішення суду, у подальшому ще одна перевірка і ще штрафні санкції, якщо не буде виконано це подання на порушення кримінальної справи і у подальшому, якщо буде можливо виконати рішення суду без участі боржника за небажання його виконувати - буде організоване його примусове виконання.

Щоправда коли буде примусове виселення, поки сказати важко. Адже постанови можливо оскаржувати. Водночас жодна із сторін здаватись не збирається. Мешканці будинку запевняють, будуть і далі писати у всі можливі інстанції аби притулок для безхатьків з їхнього підвалу забрали. 

Читайте ще: рівнянин просить встановити у місті стовпи для зарядки телефонів