У Рівному обговорюють другу хвилю медичної реформи.

Станом на 3 лютого 2020 року до контрактування з Національною службою здоров'я України готові 82 % спеціалізованих медичних закладів Рівне нської області. Про це йшлося в Рівному під час наради з підготовки до укладення договору з НСЗУ в рамках впровадження програми медичних гарантій з 2020 року.

"Медичні заклади нашої області завершили автономізацію і майже готові до впровадження наступного етапу реформи. Далі Національна служба здоров’я України буде з цими лікарнями укладати договори для того, щоб перераховувати державні кошти за Програмою медичних гарантій.

Медичні заклади «вторинки» перейдуть на нову модель фінансування – «гроші йдуть за пацієнтом». Кошти держава спрямує за послуги, які гарантує пацієнту безоплатно.

Це вплине на якість медичних послуг, що пропонують людям лікарні, а також забезпечить здорову конкуренцію.

Усі рішення приймаємо, зважаючи на аналітику НСЗУ щодо стану медзакладів регіону та прогнозів їх фінансування. У цьому нас консультує Західний міжрегіональний департамент НСЗУ,"  - повідомив перший заступник голови Рівне нської ОДА Сергій Подолін.

Директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця: 

"Зміни, які відбуваються у медичній галузі — незворотні. При реформуванні на первинці у минулому році досягнуто істотних успіхів. Медики повірили нам. Нині активно готуємося до впровадження нової моделі фінансування на рівні спеціалізованої медицини.

Станом на 3 лютого 2020 року, загальна готовність спеціалізованих медичних закладів Рівне нщини до контрактування з НСЗУ (за показниками автономізація, комп’ютеризація та підключення до ЕСОЗ) – 82,26 %.

У Рівне нській області автономізовано 100 % закладів вторинки. З них комп'ютеризовано – близько 64%. Зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та підключено до МІС - також 100 % спеціалізованих медичних закладів. КЕП - кваліфікований цифровий підпис отримали понад 63 % медичних працівників, які будуть залучені до виконання договору з НСЗУ."

"Трансформація системи відбувається в інтересах пацієнта. Саме пацієнт з його потребами та інтересами повинен бути в центрі системи охорони здоров’я. З 1 квітня у повному обсязі запрацює Програма медичних гарантій - перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Щоб скористатися цим переліком, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків - укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги.

Екстрена допомога буде надана всім. Ми будемо вдячні ЗМІ за роз’яснення та інформування людей. Щоб всі були ознайомлені з новими правилами. Щоб кожна людина могла отримати ті послуги, яких вона потребує," - каже директорка Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко.