За хибний виклик до поліції, швидкої чи аварійних служб - штраф від 3400 гривень до 10 200. Про таку ініціативу заявив Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук. А ще у разі схвалення Парламентом, мінімальний штраф за адміністративні правопорушення складатиме 510 грн, а максимальний 8500 грн.

За лічені секунди диспетчери Рівне нської станції швидкої допомоги приймають виклики. Та часто приїжджаючи на виклик - на бригаду очікує зовсім інше, аніж люди говорили по телефону.

Повідомляє, що там лежить чоловік у важкому стані. Приїжджає бригада. Мчить через все місто з маячками, з сиреною, наражаючись на небезпеку, а приїхавши - там лежить всього навсього мішок з сміттям, яке хтось викинув на узбіччя. Звичайно на це потрачений час, кошти і час бригади, де вона могла б можливо була б потрібна конче саме в цей час і ці кошти пішли на порятунок чийогось життя чи здоров'я, - розповідає старший лікар зміни обласного центру екстреної медичної допомоги Любов Волинець.

А це орієнтовно 630 гривень за один виклик. Інколи люди викликають швидку допомогу просто щоб перевірити їхню оперативність.

Сміючись викликають - ножове поранення...приїхавши на виклик ми нікого не застаємо.

За такі хибні виклики до швидкої штраф не передбачений. За добу таких дзвінків надходить орієнтовно 20-25. Щодо дзвінків до поліції, то за минулий рік вони зафіксували 346 таких неправдивих викликів. Здебільшого це люди напідпитку.

Один чоловік наприклад повідомив про вбивство своєї матері, якого не було, неправильно дали решту в магазині, не свіжий продукт. Наприклад громадяни нетверезі в закладах харчування могли викликати поліцію, бо в них украли щось там - телефон..чи в одязі, - каже речниця управління патрульної поліції Оксана Юрченко.

Штраф за такий виклик від 51 гривні до 119 гривень. Люблять пожартувати рівняни із рятувальниками. Вигадують пожежі та інші надзвичайні ситуації. Через це уряд ініціював посилення відповідальності щодо цього. Відтак, планують збільшити штраф за завідомо неправдивий виклик поліції, швидкої або аварійних служб від 3400 грн до 10200 гривень. Про це повідомив Олексій Гончарук на своєму телеграм каналі. Ми запитали пересічних рівнян чи підтримують таку ініціативу.

Окрім того, Уряд хоче запровадити кримінальну відповідальність за порушення вимог техногенної безпеки, яке призвело до аварії чи небезпечної події. Загалом мета підвищення штрафів - дисциплінувати людей та змусити задуматись над тим, що кожна хвилина екстрених служб на вагу золота, оскільки вона може врятувати життя людини. А от чи справді це так, побачимо тоді, коли Парламент схвалить. 

Дивіться також: на Рівне нщині працівниця банку привласнила гроші клієнтів