Про це повідомляє Держпродспоживслужба, сталося це ще у минулому 2019 році.

У 2019 році на Рівне нщині зареєстровано 6 випадків спалахів кишкових інфекцій та один випадок отруєння невідомою речовиною. 

Від отруєнь постраждало 143 особи, із них 43 дітей. На стаціонарному лікуванні перебувало 119 осіб, із них 38 дітей.

В місті Рівне було зареєстровано спалах сальмонельозу, пов’язаний із вживанням їжі в пабі «Бочка». Захворіло 6 осіб, із них 1 дитина. Шлях передачі – харчовий, через курячі яйця, які були придбані на стихійному ринку.

Після святкувань в кафе «Гурман» смт Мізоч Здолбунівського району на сальмонельоз захворіло 84 особи, із них 17 дітей. Джерело інфекції – це носії серед персоналу. Шлях поширення інфекції – через інфіковані готові страви, забруднений столовий посуд та кухонний інвентар.

В місті Дубно на кишкову інфекцію захворіло 14 учасників рок-фестивалю «Тарас Бульба». Серед захворілих було 5 дітей. Фестиваль проходив на місцевому стадіоні, де не були забезпечені належні санітарно-гігієнічні умови харчування людей. Всі захворілі пов’язували своє захворювання із вживанням шаурми.

В Дубно після святкування хрестин в магазині–кафетерію «На Паненській». На сальмонельоз захворіло 11 гостей, всі дорослі. Джерелом інфекції виявився працівник кафетерію, який мав доступ до харчових продуктів.

В Березнівському районі зареєстровано спалах кишкової інфекції у 12 осіб, серед яких 4 дітей. Всі захворілі вживали кондитерські вироби, придбані в кондитерському цеху «Калач», що в місті Березне. Джерело передачі інфекції встановити не вдалося через пізнє звернення захворілих за медичною допомогою. Ймовірний шлях передачі через інфіковану кондитерську продукцію.

Зареєстровано 3 випадки отруєння грибами в м. Березне, пов’язані з вживанням дикорослих грибів, ймовірно, блідої поганки.

По кожному випадку проведені позапланові заходи державного нагляду. По результатах складено 5 протоколів на штраф на загальну суму 125190 грн., видано 4 рішення про тимчасове призупинення виробництва та обігу продуктів. Тимчасово відсторонено від роботи 24 осіб з числа персоналу для проходження медогляду, а також 14 осіб серед захворілих. Видано 1 рішення про вилучення (відкликання) з обігу харчових продуктів. 

Читайте також: 5 причин, які гарантають простатит