Напевно ви також прикрашали певні моменти, щоб здаватися краще або, щоб змусити оточуючих зробити те, що вам потрібно. Якщо ви прибріхуєте час від часу, то точно можете собі уявити, що відчуває в такій ситуації інша людина. А як бути якщо не тільки чужі, а й близькі люди постійно обманюють вас?

Як визначити, що вам говорять неправду і що з цим робити?

Заїкання і плутанина в дрібницях

Як тільки у брехуна закінчиться заготовлена мова, то він тут же почне запинатися, заїкатися і, що називається, плутатися в показаннях. Хочете переконатися в правдивості його слів? Тоді просто зіставте кілька фактів і попросіть викласти думку трохи докладніше. Звичайній людині це не важко, а ось брехун, швидше за все, візьме паузу, щоб придумати щось правдоподібне або зовсім завершить розмову, щоб не видати себе з головою.

«Ходіння по колу»

Коли вам починають в сотий раз переказувати одне і те ж, не відволікаючись на якісь подробиці, то однозначно можна говорити про те, що співрозмовник намагається вас ошукати. Людина, яка не хоче вас обдурити, не повторюватиме одні й ті ж фрази і спокійно надасть уточнюючу інформацію в разі потреби. А ось брехун не буде нічого уточнювати, в іншому випадку він просто заплутається в своїх же словах і думках.

Перехід в наступ

Найкращий захист - це напад вважають ті, хто хоче щось приховати або прикрасити. Тому брехуни дуже часто починають необгрунтовано звинувачувати вас у чомусь, аби відвести від себе підозру і переключитися на щось інше. Варто відзначити, що в більшості випадків такий прийом працює і ви самі не помічаєте, як починаєте перед кимось виправдовуватися і намагаєтеся компенсувати свою провину (яку насправді не повинні відчувати), погодившись виконати прохання співрозмовника.

Розбіжність слів і дій

Експерти нагадують, що якщо ви хочете перевірити правдивість слів, то спробуйте задати співрозмовнику кілька несподіваних питань (щоб він відволікся від своєї розповіді), а потім знову поверніться до його питання. Якщо у людини і в думках не було вас обманювати, то він не стане плутатися в словах і спокійно висловить все, що хотів (хоч з середини, хоч з кінця або початку розповіді). А ось той, хто заздалегідь склав красиву історію і завчив декілька важливих моментів, аби не збитися, напевно не зможе оперативно переключитися і видасть себе з головою. Крім цього, у брехунів часто жести не збігаються з тим, що вони говорять (наприклад, рух рук не встигає за словами або навпаки, жести надто швидкі, а мова дуже плавна і розмірене).

Промовиста нудотність
«М'яко стелить, так жорстко спати» - знайомий вам такий вислів? Ось той, хто хоче отримати від вас що-небудь, стане нудно ввічливим і попереджувальним, аби приспати вашу пильність. Не піддавайтеся на виверти і не вірте солодким промовам, в іншому випадку і самі не помітите, як опинитеся жертвою брехуна.

Пауза або дзвінок другу

Як тільки ви почнете задавати незручні питання, людина, якій є, що приховувати, почне викручуватися, візьме паузу, аби придумати найбільш прийнятних відповідей або зробить вигляд, що у нього важливий дзвінок, щоб ви не продовжили свій допит. Той, у кого немає бажання вас обманювати або підставляти, навпаки, намагатиметься разом з вами розібратися в ситуації до кінця і постарається якомога детальніше відповісти на ваші запитання (а якщо він не знає відповідь, то просто чесно скаже про це і спробує уточнити інформацію).

Пильний погляд

Всупереч розхожій думці, що брехуни спеціально відводять погляд, аби ви не змогли прочитати щось зайве в їхніх очах, насправді все з точністю до навпаки. Людина, якій нема чого приховувати, при уточнюючих питаннях буде відводити очі в бік, дивитися на небо або собі під ноги, намагаючись зосередитися, а ось брехун, навпаки, не відведе погляд і буде продовжувати розповідати заздалегідь підготовлену історію. При цьому у нього все буде звучати настільки гладко і логічно, що ви точно не запідозрили недобре і можете попастися на вудку. У народі не дарма ж кажуть, що очі - дзеркало душі, тому спробуйте «заглянути всередину» і зрозуміти, які насправді наміри у людини по відношенню до вас (повірте, це не так складно зробити, як здається на перший погляд).

Відсутність жестикуляції та інші відволікаючі маневри

Якщо людині нічого приховувати, і він захоплений розмовою, то його жести будуть активними, доповнюючи хід його думок. Але як тільки співрозмовник спробує вас в чомусь надути, то його жестикуляція потихеньку буде сходити нанівець (наприклад, якщо людина раптом застиг як бовдур і почав по кілька разів повторювати одні й ті ж фрази, то це привід задуматися, а чи не намагається він вас обдурити). Психологи нагадують, що в той час, коли ви намагаєтеся видати неправду за дійсність, ви мимоволі починаєте потирати ніс, чухати потилицю, смикати мочку вуха або доторкатися до шиї, тим самим ніби відволікаючи таким чином співрозмовника від своїх слів. А якщо людина під час спілкування ховає руки за спиною або в кишенях, то він точно задумав провести вас навколо пальця, будьте уважнішими і постарайтеся не попадатися на його хитрощі.

Зайве занепокоєння і бажання швидше згорнути розмову

Навіть самий вправний брехун, якщо його не перебивати і не ставити уточнюючих питань, з часом видихається і автоматично закінчить розповідати свої казки (дійсно, не можна ж одну і ту ж інформацію видавати по десятому разу). І ось як тільки його фантазія вичерпається, можна виводити його на чисту воду. Психологи рекомендують попросити того, хто вас намагається обвести навколо пальця, розповісти те ж саме, але тільки з кінця і обов'язково постежити за реакцією співрозмовника. Брехунець тут же почне нервувати, згадуючи, на чому він, власне, зупинився і що розповідав вам на самому початку. І щоб не попастися на якихось дрібницях, вважатиме за краще послатися на зайнятість і згорнути розмову (он-то знає, що ви можете викрити його в невідповідність деяких фактів, тому не буде спокушати долю зайвий раз).