На Рівненщині можуть значно постраждати озимі культури. І перш за все через аномальну зиму. За словами експертів, погодні умови можуть негативно вплинути на врожай ранніх зернових культур.

Зернові наразі перебувають в гарному стані, розповідає аграрій з багаторічним стажем Володимир Кутуза. Внаслідок теплої весни фермер очікують навіть на рекордну кількість врожаю, втім різкі морози можуть кардинально змінити ситуацію.

На мою думку, якщо не буде ніяких суттєвих морозів, то негативних впливів на озимі культури не буде. Я маю на увазі з озимих культур: пшеницю, ріпак, ячмінь, - говорить фермер Володимир Кучуза.

Загрозливих явищ для озимих культур не спостерігалося до Нового року. Втім голова асоціації фермерів Рівне нщини Андрій Кузьмич додає, що озимі пшениця та жито вже почали рости, тому від першого морозу й снігу можуть дійсно загинути.

Цього року аномально тепла зима. Вона однозначно негативно вплине на формування врожаю на озимі культури. Адже зараз такі температурні режими, що рослина вже розбудилася та перебуває в початковому стані формування стебла, - розповідає голова асоціації фермерів Рівне нщини Андрій Кузьмич.

Що стосується, подальших погодних умов. То за словами синоптиків, сильних морозів поки не прогнозується.

Якщо ж морози все таки настануть, то врожай цього року озимих скоротиться на 30-40 відсотків.  

Читайте ще: ради Рівне нщини отримуватимуть 3 мільйони за землю щороку