ілюстративне фото
Під час спалахів пташиного грипу не рекомендовано купувати продукти птахівництва, а саме тушки птахів та яйця, у місцях стихійної торгівлі.

Вищезазначені продукти потрібно купувати тільки на офіційних ринках, у магазинах і офіційній торговій мережі. Також м'ясо птиці не варто вживати без попередньої термічної обробки, про це повідомляє Держпродспоживслужба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Пташиний грип відноситься до транскордонних захворювань, які неможливо зупинити на кордоні, адже основним фактором поширення є інфіковані дикі перелітні птахи.

Увага до пташиного грипу зросла після випадку, що стався 18 січня, на промисловому підприємстві "Хутір", що на Вінниччині. Там було зареєстровано загибель птиці. Лабораторні дослідження встановили діагноз "грип птиці" типу А, субтипу H 5. Наразі продовжуються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці.

На Рівне нщині спалахів такої хвороби нема. У прямому ефірі програми "Без цензури" 22 січня, на телеканалі "Рівне 1", Олександр Костюк, заступник начальника Головного управління держпродспоживслужби у Рівне нській області, розповів, які заходи профілактики пташиного групу проводяться на території нашої області:

"На кожне птахогосподарство, яке є в Рівне нській області направлено листи про те, щоб посилити заходи біобезпеки, тобто закритий режим, щоб недопустити спалахів хвороби. Буде проводитись роз'яснювальна робота серед населення, щоб не випускати особливо водоплавну птицю на водойми. Бо вона там може контактувати з дикою перелітною. На сьогодні дика птиця є резрвуаром, яка може занести грипу птиці на територію області. Бо вона може бути перенощиком".