З 1 квітня на українців очікують зміни у галузі охорони здоров'я. Відомо, що запрацює програма медичних гарантій. Відповідно до якої Національна служба здоров'я України буде закуповувати лікарські послуги у медичних закладах, які уклали з нею договір.

З 1 квітня 2020 року запрацює Програма медичних гарантій. Пацієнти, які обслуговуються в установах, які уклали договір з Національною Службою охорони здоров'я будуть отримувати ряд безкоштовних послуг.

Буде чітко визначений перелік, що оце і це Держава гарантує повністю. Люди всі будуть знати, не дай Бог щось сталося за них Держава ці кошти заплатила, що туди конкретно увійде і як і в якій кількості це ми побачимо з першого квітня, але це левова частка звернень всіх пацієнтів. Основні захворювання туди будуть входити, - розповідає начальник управління охорони здоров'я Рівного Віктор Іськів.

Також будуть і платні послуги. Відповідно до глобального бюджету 60% фінансування медичного закладу буде надаватися Національною Службою охорони здоров'я, а 40% доведеться заробляти закладам самостійно.

На кілька років зараз запускається глобальний бюджет, так званий. Це власне пораховані кошти за 2018 рік. От скільки заклад споживав за 18 рік, і скільки заклад споживав 60% ідуть в глобальний бюджет, а 40% чи більше заклад буде цими послугами зароблять.

Які послуги будуть платними наразі невідомо. Кожен заклад самостійно визначатиме їхній перелік. Ймовірно, це плата за перебування у комфортніших палатах, запис до вузькопрофільного лікаря без направлення.

Якщо це стосується дитячої міської лікарні - це без направлення до лікаря направлення на аналізи недитячому населенню посіви якісь робити, - каже головний лікар дитячої міської лікарні Рівного Микола Надєйко.

Адміністрація закладу має дбати про збільшення фінансових надходжень. Керівник медичної установи визначатиме заробітну плату своїм працівникам.

Сподіваємося, що фінансові надходження даватимуть нам можливість фінансово забезпечити наших працівників не гірше 2019 року, а бажання адміністрації є збільшити їм заробітні плати.

Додаткове фінансування можна отримати і з місцевого бюджету. Зараз медичні установи Рівного активно готуються до підписання угоди. Заклади вже автоматизовані та комп'ютеризовані. Ще 5 мільйонів цьогоріч виділені з міської скарбниці на придбання комп'ютерів. Інформація про пацієнтів, як і на первинній ланці медицини, зберігатиметься в єдиній системі. Також можна записатися на прийом через інтернет.

Можуть за даною реформою вже навіть починаючи з цього дня, в будь-який зручний для них час, - каже дитячий хірург Юлія Процюк.

Зараз усі медичні заклади Рівного проводять розрахунки щодо того, які послуги будуть платними, а також як зробити так, щоб і лікарня могла мати стабільне фінансування і не "наживатися" на пацієнтах. А вже 1 квітня ці зміни мають ефективно запрацювати. 

Читайте також: на Рівне нщині карантин