Мабуть, практично кожна жінка світу вважає, що у неї чутлива шкіра обличчя, яка доставляє їй масу клопоту у догляді. Але як зрозуміти, чи дійсно ваша дерма відноситься до цього виду і потребує додаткового контролю?

Як відрізнити чутливу шкіру від проблемної?

Чутлива шкіра характерна для власниць як сухої, так і комбінованої і жирної шкіри. Однак в групі ризику знаходяться власниці світлої дерми з тонким роговим шаром і поверхневими судинами на щоках і крилах носа.

Тоді як відрізнити чутливу шкіру від проблемної?

Відповідь криється в моментальній реакції на косметичні засоби або з'їдений продукт, в яких містяться ретиноїди, спирти, фруктові кислоти, пави, парафіни, ланолін і консерванти. Як підсумок - почервоніння, свербіж і навіть жар.

Поширені помилки в догляді за чутливою шкірою

Відсутність належного очищення

Дуже часто багато власниць чутливої шкіри нехтують цим важливим етапом догляду, так як вважають, що вона і так сильно збуджена. Але реактивну дерму можна і потрібно очищати: залишки макіяжу і забруднення від навколишнього середовища провокують додаткові запалення і висипання. Переважно використовувати м'яке молочко або міцелярну воду.

Вмивання гарячою водою

А ось від вмивання гарячою водою і довгих прийомів ванни варто відмовитися. Здавалося б, таким чином виводяться всі шкідливі речовини через розширені пори. Але при контакті з більш прохолодною шкірою це може спровокувати ще більше почервоніння. Найкраще вмиватися схожою по температурі до тіла або бутильованою . З тієї ж самої причини варто уникати перепадів агресивних температур. Цієї зими ніяких парилень і крижаних купелей! «Основна відмінність чутливої шкіри від звичайної - наявність внутрішніх мікроподразнень. Вони можуть проявлятися у вигляді дискомфорту після вмивання, без сухості і стягнутості, але з відчуттям печіння; реакції на зміни температурних умов і на занадто «важкі» текстури насичених кремів або масел. Чутлива шкіра може бути також і з акне, тоді, як правило, її плутають з комбінованою, що ще більше посилює запальні процеси ».

Зловживання скрабами

Ще однією розповсюдженою помилкою може стати надмірне очищення: скрабувати і без того запалену шкіру в надії, що з верхнім шаром мертвих клітин підуть і всі проблеми, нерозумно. Потрібно пам'ятати, що грамотний догляд за епідермісом починається і закінчується там, де косметичні процедури можуть обернутися не в кращу сторону. Тому сміливо відмовляємося від вапоризації, дермабраціі і вакуумногомасажу.

Захоплення апаратною косметологією

Поговоримо і про інші процедури. Лазерні, RF- і фотопроцедури теж не завжди мають належного ефекту: під впливом прямих ультрафіолетових променів чутлива шкіра може викликати відповідну реакцію у вигляді почервоніння, стягнутості і подразнень. Якщо намічається подорож в жаркі країни, найкраще залишатися завжди в тіні і зволожувати обличчя кремами з позначкою SPF.

Неправильно підібраний домашній догляд

При виборі косметичних засобів приділіть належну увагу складу продуктів: в них не повинно бути сульфатів, спиртів, жорстких ПАВов, ретинол і їх похідних (ретиноїдів), ефірних масел і сильних ароматів. Вам більше підійде косметика з пантенолом, гіалуроновою і лінолевою кислотами, а також з антиоксидантами і фітосфінгозіном. Як правило, виробники ставлять на них позначку «для чутливої шкіри» або «для шкіри, схильної до алергії».

Неправильне харчування

Вся краса йде зсередини: якщо у вас чутлива, схильна до почервоніння шкіра, краще перейти на більш збалансоване і гіпоалергенні харчування, не забуваючи пити достатню кількість води - приблизно 30 мл води на кожен кілограм ваги.

Як правильно доглядати за чутливою шкірою

Очищення. Ідеальний продукт для очищення чутливої шкіри - мицеллярна вода. Вона усуває макіяж і забруднення і при цьому заспокоює шкіру. А ось частоту вмивання водопровідною водою краще знизити. При використанні засобів для вмивання необхідно обмежити тривалість їх контакту зі шкірою та змивати великою кількістю води.

Зволоження. Дослідження підтверджують, що регулярне зволоження знижує реактивність шкіри. Але і тут є свої нюанси. Шкіра з підвищеною проникністю пропускає ті компоненти, які при її нормальному стані не подолали б захисний бар'єр. Тому важливо вибирати зволожуючі засоби саме для чутливої, схильної до подразнення шкіри з мінімальним вмістом компонентів в складі.

Захист і відновлення. До тих пір, поки бар'єрні властивості шкіри не відновляться, вона потребує додаткового захисту. Для цієї мети необхідно використовувати засоби, що містять біополімери, що утворюють на шкірі проникну плівку (гіалуронова кислота), антиоксиданти.

Загальні вимоги до засобів догляду за чутливою шкірою

Мінімалістичні формули. Теоретично чутлива шкіра може зреагувати на будь-який компонент складу. Але чим менше цих компонентів міститься у формулі продукту, тим менше вірогідність роздратування шкіри при його використанні. Відсутність потенційно небезпечних речовин у складі (ефірні масла, барвники, деякі пави, деякі рослинні екстракти) увисокій концентрацій.

Герметична упаковка. Краще вибирати герметичні флакони або флакони з піпеткою. Ризик потрапляння мікроорганізмів в такі склади (а, отже, роздратування шкіри їх продуктами життєдіяльності) менше.