З 1 квітня пологи в Україні будуть безкоштовними. Принаймні так передбачено у рамках медичної реформи. Йдеться про те, що Національна Служба охорони здоров'я за кожну жінку сплачуватиме пологовим будинкам понад 8 тисяч гривень. Звісно, якщо медична установа попередньо уклала договір з ними.

Наталія мама двох хлопчиків. Вони побачили світ передчасно. На 32 тижні вагітності жінці зробили кесарів розтин.

Тому що це двоє дітей. Трохи було ризиковано, як би для мене. Я вирішила, і тому був кесарів розтин, - розповідає Наталя.

Ще будучи на обліку у лікаря, їй видали перелік медикаментів, які обов'язково потрібно мати до пологів. Вартує він орієнтовно 500-700 гривень.

Туди в список входить фізрозчин, окситоцин, канавітики...вітамінка, - каже головний лікар КНП "Пологовий будинок" Рівного Світлана Муравська.

Наталія стверджує, що за кесарів розтин не платила. А от Марія народжувала природнім способом рік тому. За пологи лікарям грошей не давала.

Є такі, що треба обов'язкові благодійні внески і так само домовляються за лікарем, точно буде в тебе на родах, то він тоже так каже скільки йому треба платити. Я вважаю, що це їхня робота і так само кожен має свою роботу і має свою зарплат.

Однак поширеним є явище, коли батьки самі віддячують лікарю вже після пологів.

Я не домовлялася. Я платила, але це була моя власна ініціатива. Якщо маєш можливість - можна подякувати, але це не є обов'язково.

В Україні медицина безкоштовна, наголошують у пологових будинках.

Жінка розраховується чи не розраховується з лікарем. Ми в цей процес не втручаємось. Жінки прекрасно народжують у чергових лікарів. Так, хтось приносить коробку цукерок, можливо хтось віддячує й по-іншому. Тобто сказати, що хтось вимагає з пацієнтів кошти, я таких інциндентів за рік ще не чула.

А вже з 1 квітня медичні заклади фінансуватимуться з Національної Служби охорони здоров'я. Відповідно до програми медичних гарантій за кожну жінку Держава сплачуватиме пологовим будинкам понад 8 тисяч 500 гривень. Стосується це тільки тих установ, які відповідатимуть вимогам та укладуть договір.

Це повністю введення вагітності і родорозрішення, тобто, якщо людина буде поступати в плановому порядку в стаціонар, тобто це все повністю буде покривати державою. За Державний кошт це все буде відбуватися і вже ніяких там благодійних внесків і так далі не повинно буде передбачатися, - каже начальник управління охорони здоров'я Рівного Віктор Іськів.

Пологи прийматиме черговий лікар. Породілля платитиме фіксовану офіційно суму лише за додаткові послуги. До прикладу, зручнішу палату або за вибір лікаря. До слова, ЗАРАЗ за палати будь-якого типу у Рівне нському міському пологовому будинку не платять породіллі, які живуть у Рівному. Якщо ж пацієнтка з іншого населеного пункту, то за звичайну палату платитиме 500 гривень за добу, за просторішу та комфортнішу - 1700 гривень.

Фактично реально все лягало на плечі пацієнтів чи породіль у даному випадку.

Якщо з 1 квітня у пацієнтки вимагатимуть оплату за пологи чи кесарів розтин у медичному закладі, який співпрацює з Національною Службою охорони здоров'я, то угоду розірвуть.  

Дивіться також: на Рівне нщині з кожним роком всиновлюють все більше діток