Підшлункова залоза (лат. Pancreas) бере участь відразу в двох життєво важливих функціях організму: травної та гормональної. Вона виробляє ферменти, що беруть участь в перетравленні їжі, і гормони, які регулюють обмінні процеси в організмі. Будь-яке пошкодження підшлункової призводить до тяжких наслідків і тривалого, іноді довічного, лікування.

Продукти для підшлункової 

Брокколі

Апигенин, що міститься в брокколі, захищає тканину підшлункової залози від патогенних впливів. Для отримання максимальної кількості корисних поживних речовин намагайтеся вживати брокколі в сирому вигляді або злегка відварену на пару.

Шпинат

Шпинат - прекрасний вибір для підтримки здоров'я підшлункової залози. За даними дослідження, опублікованого в Journal of the National Cancer Institute, раціон, в який входить шпинат та інші овочі, забезпечує надійний захист організму від раку підшлункової залози.

Йогурт

У йогурті містяться пробіотики, які зміцнюють імунну систему і покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Для підшлункової залози найбільш корисними є йогурти з мінімальним вмістом жиру, до складу яких не входять ароматизатори, барвники або підсилювачі смаку.

Гарбуз

Гарбуз нейтралізує соляну кислоту, має ніжну і м'яку структуру, не містить багато клітковини. При цьому в її склад входить каротин, калій, вітаміни групи В, магній, мідь, залізо і пектини. Цей овоч ідеальний для харчування хворих панкреатитом.

Батат

Він нагадує за своєю формою підшлункову залозу, батат захищає її, забезпечуючи повільне надходження цукру в кров і позбавляючи травну систему від надмірного навантаження.

Топінамбур

Топінамбур називають земляну грушу або єрусалимським артишоком. За зовнішнім виглядом цей коренеплід схожий на корінь імбиру, а за смаком нагадує солодку картоплю. Наземна частина земляної груші виростає до 2-4 метрів і має схожість з соняшником. Вживання топінамбура сприяє нормалізації обмінних процесів і зняття запалення в підшлунковій залозі. Крім того, сік цього коренеплоду перешкоджає розвитку цукрового діабету, а також попереджає розвиток атеросклерозу, що при панкреатиті є частим явищем.

Чорниця

Чорниця незамінна для тих, хто страждає на цукровий діабет. Чай з листя чорниці, як і свіжі ягоди, знижує вміст цукру в крові і стимулює роботу підшлункової залози. Використовуючи чорницю в складі різних зборів, можна позбутися від вогнищ запалення в підшлунковій залозі, а також очистити печінку і поліпшити виділення жовчі. При загостренні панкреатиту вживати чорницю допускається лише в перетертому вигляді і після термічної обробки.

Гречка

З огляду на, що при захворюванні підшлункової залози медики рекомендують значно знизити вуглеводну частину харчування, страви з гречаної крупи займуть гідне місце в раціоні хворого. У той же час гречка не позбавлена рослинної клітковини, яка сприяє нормальному травленню, очищенню кишечника і виведенню токсинів. Гречка вважається одним з найпопулярніших продуктів, які допомагають при лікуванні панкреатиту. Вона дозволена з п'ятого дня після початку дієти, коли больові симптоми зменшуються. З гречки готують в'язку кашу, яку після відварювання ретельно протирають. Вживати таку страву потрібно без масла, солі або цукру.

Червоний виноград

Червоний виноград - відмінне джерело ресвератрола, потужного антиоксиданту, який рятує клітини від вільних радикалів. Ресвератрол зміцнює кровоносні судини і зменшує запалення. Ця речовина також знижує загибель клітин (апоптоз) при раку підшлункової залози.

Корінь солодки

Ця лікарська трава вже давно використовується при численних проблемах зі здоров'ям, у тому числі при проблемах з підшлунковою залозою. Відвар кореня солодки є сильним протизапальним засобом, він може зменшити біль і набряк, які часто бувають при панкреатиті. Рекомендується пити три або більше чашок чаю з коренем солодки кожен день або приймати добавки. Необхідно знати, що у деяких людей при прийомі засобів з солодки підвищується тиск. Проконсультуйся з лікарем до її прийому або регулярно міряй тиск крові.
Підшлункова залоза виключно важлива для життєдіяльності всього організму. Тому при виникненні больових відчуттів в цій області необхідно якомога швидше звернутися до лікаря. Адже краще попередити хворобу, ніж потім довго і виснажливо її лікувати.