Рівняни отримають менші платіжки за теплопостачання на 20% та 30%. Такий перерахунок пов'язаний відповідно до прийняття Постанови №1082. Втім, за словами фахівців ТОВ "Рівнетеплоенерго" це приносить їм збитки у розмірі 11 мільйонів 300 тисяч. Відтак, просять міську та обласну ради відшкодувати їх. Якщо цього не буде, тоді людям виставлять повну вартість послуг.

Мешканці багатоквартирних будинків не хочуть сплачувати рахунки за споживання тепла та гарячої води. Зухвалих боржників тимчасово відключають від теплопостачання, а ще за борги можна позбутися майна.

Відчудження квартири - закон це дозволяє. Має бути чи 90 чи 70 мінімальних заробітних плат заборгованість, а це приблизно під 100 тисяч. Вже понакладали арешти на рахунки, - говорить директор ТОВ "Рівне теплоенерго" Олександр Корчинський.

Першими, кому тимчасово обмежили послуги теплопостачання - це мешканці Макарова, 56. Там 5 квартир боржників накопичили суму в понад 100 тисяч гривень. Загалом станом на 1 січня 2020 року заборгованість сягала майже 185 мільйонів гривень.

Виходить так, що найбільші неплатники, якраз ті, хто мають декілька машин, мають декілька квартир. Вони просто не платять, - розповідає засновник групи компаній "Укртепло" Іван Надєїн.

До слова, платіжки за грудень відповідно до Постанови №1082 люди, які підключені до газових котелень отримають на 20% менше їх реальної вартості, а ті, які підключені до котелень на альтернативному паливі на 30%. Втім документом не передбачено врахування вартості інших складових, таких як транспортування газу, електроенергії, води, розподілу та інше. Тим самим підприємство "Рівне теплоенерго" отримає збитки 11 мільйонів 300 тисяч гривень.

Так виходить, що той показник, який зменшився - його перераховують, а ті, які об'єктивно і фізично збільшились - їх до уваги не приймають. Ну так не буває. Ну так може бути, але це ж шлях не до бідності, а це шлях до краху, - каже Олександр Корчинський.

А тому просять у керівництва міста та області відшкодувати непокритих тарифом збитків. Якщо цього не буде, тоді жителі отримають платіжки з повною вартістю послуг. Окрім того, вже з травня рівняни платитимуть за тепло за іншим більшим тарифом.

Читайте також: дихайте вільно: повітря у Рівному майже чисте