В Україні з'явилась єдина версія вишитої "Лісової пісні" Лесі Українки. І створена вона руками рівненської майстрині Олени Медведєвої. 7 кілограмів та 48 сторінок клопіткої праці.

Два роки насолоди. Саме так описує період вишиваня гаптованого фоліанту Лесі Українки «Лісова пісня» - рівненська майстриня Олена Медведєва. Розповідає, що творчість та постать української письменниці їй дуже імпонує. Та це не єдина причина - чому майстриня взялась за створення фоліанту.

- Це логічне продовження моїх вишиваних книг. Тому що є вишитий "Кобзар" Тараса Шевченка, "Народна пісня" Івана Франка, "Я поцілую мальву у щоку" Ліна Костенко, 4 Євангеліє, ну і, безумовно, як можна було не вишити "Лісову пісню" Лесі Українки.

Декілька рядків у книзі майстрині вдалось вишити голкою з музею у Колодяжному. Ймовірно, її могла тримати сама Леся Українка. Книга оздоблена вишивкою, де майстриня використала орнамент "Великої Волині", з альбому Олени Пчілки.

- Олена Пчілка вона чимало років збирала орнаменти великої Волині, потім упорядкувала альбом, який друкувався, великим тиражем і не один раз, і ось саме цей орнамент був на обкладинці її альбому, - каже майстриня.

Окрім вишивки, видання містить у собі ілюстрації Софії Караффи-Корбут, які виконані рівненською художницею Наталією Серветник у техніці шовкографія та малювання на полотні.

- Шовкографія - це коли наносться контур на полотно, ручна робота. Це не конвеєрна робота, вона досить філігранна, бо кодна деталь важлива, - пояснює Олена Медведєва.

Презентація книги відбулась у Луцьку, 16 січня. Дата обрана символічно, адже саме у цей час, 106 років тому, світ побачив окреме видання "Лісової пісні".

Читайте також: Рівнянка вишила "Лісову пісню" Лесі Українки