У середині січня у Рівному горять торфовища. Знаходяться вони у районі Басів Кут, поблизу давнього городища слов'ян. Це пам'ятка національного значення. Краєзнавці кажуть, на даному місці можуть бути цікаві знахідки. Місцеві мешканці ж хвилюються за безпеку дітей. Адже тут можна провалитись.

У Рівному серед зими горять торфовища. Знаходяться вони поблизу озера Басів Кут. Місцеві мешканці кажуть, горять вони вже не перший рік. Відбувається все періодично і несе у собі небезпеку.

- Провалля, там великий жар і якщо туди ступить то можна провалитись. Років 15 назад загорілось, мабуть рибаки запалили, і горів торфяник десь півтора року і людина вскочила, добре що, був у високих чоботах, ледь встиг вилізти, - каже місцевий мешканець Анатолій Ус.

Нещодавно люди помітили, як знову горить дане торфовище. Знаходиться воно у підніжжя давнього городища слов'ян.

- Я був на городищі і у біноколь дивився і побачив дим. Підійшов подивився. Торф. Цей запах ні з чим не переплутаєш. І видно, що торфовище горить, багато джерел є, - розповів краєзнавець Юрій Ойцюсь.

Місцеві мешканці даному явищу не дивуються. Аномально теплий січень. Втім за безпеку своїх дітей хвилюються.

Анатолій Ус каже, що тут діти бігають, рибаки ходять, люди городи мають. Якщо необережність то можна провалитись.

Підтверджує це й Юрій Ойцюсь. Мовляв, знизу піч, все вигорає і людина може провалитись. Якщо це дитина і вона сама буде гуляти, то провалиться і ніхто навіть не буде знати де вона поділась. 

Дана територія є болотистою місцевістю. Берег озера, а також підніжжя давнього городища слов'ян. Археологи кажуть, планують проводити тут розвідку. Чи нанесе пожежа шкоду дослідженням, поки сказати важко.

- Це зона біля пам'ятки національного значення. Там не має на обліку пам'ятки. Але теоретично там могли вестись якісь бої, міг затонути човник чи втопитись вояк. Тобто там можуть бути якісь матеріали, хоча явних ознак поселення там не має. Зараз я незнаю яка там ситуація, тому однозначно не можна сказати, - каже завідувач відділу давньої історії та археології Рівне нського обласного краєзнавчого музею Олексій Войтюк.

Поблизу місця, де горять торфовища, краєзнавці планують проводити реконструкцію давнього поселення. А вже весною фестиваль човнів. Очікують чимало туристів.

Наразі пожежники торфовища загасили. Щоправда незначний дим знову видніється.

- Вогнеборцями було ліквідовано загорання сухої трави та чагарників 4 десятих гектара, поблизу Рівного. Варто додати, що у 2019 році на Рівне нщині було 3 торфяні пожежі на загальній площі 5 гектарів, - пояснює фахівець прес служби ДСНС на Рівне нщині Олеся Осипчук.

І додають, торф часто самозаймається. Загасити його важко і самому небезпечно. Тому у разі виявлення даних пожеж, телефонувати до рятувальників. Останні застерігають людей не підпалювати чагарники на даній території. Адже це теж призводить до займання торфу.

Читайте також: Незаконну деревину вилучили у Березнівському районі