За минулий тиждень року на Рівненщині захворіло на гострі респіраторні інфекції 4071 осіб.

Серед захворілих 2836 дітей. Було госпіталізовано 155 хворих, з них 113 дітей. Захворюваність не перевищила епідемічний поріг у жодному районі області. Зниження захворюваності характерне для періоду новорічних свят. Але із закінченням шкільних канікул прогнозується зростання захворюваності на грип та інші ГРІ.

Слід пам’ятати, що грип небезпечний своїми ускладненнями. Найчастішим таким ускладненням є розвиток вірусної або бактеріальної пневмонії. Остання виникає внаслідок приєднання вторинної бактеріальної інфекції на фоні зниженої опірності організму хворого. Бактеріальні ускладнення також включають запальні захворювання з боку дихальних шляхів (трахеїти та бронхіти), вух (отити) і приносових пазух (синусити) – останні досить часто виникають у дітей. У маленьких дітей (найчастіше віком до 2-х років) дуже швидко розвивається зневоднення організму, що значно погіршує перебіг захворювання і його прогноз.

Читайте також: за рік на Рівне нщині видали понад 12 тисяч пакунків малюка

Також можуть виникати запалення м’язів (міозити), проблеми з боку центральної нервової системи і патологічні стани з боку серця, такі як запалення серцевого м’яза (міозит) і перикардит.

На фоні грипу може погіршуватися перебіг таких хронічних захворювань, як серцева недостатність, хронічне обструктивне захворювання легень та бронхіальна астма, цукровий діабет, захворювання нирок тощо.

Медики кажуть, що найефективнішим методом профілактики грипу є вакцинація. Вакцинуватись проти грипу ще не пізно.