Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
/pics2/1912/i109586.jpg?1577463720

Тести для вчителів: чому вчителі складають ЗНО

Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1

Вчитися ніколи не пізно, головне мати бажання. Відтак, цього року вчителі початкових класів складали ЗНО та проходили інші завдання, які визначали рівень знань, вмінь та навиків вчителів. Сертифікація педагогів — це пілотна програма. Всього зголосилися на такий експеримент близько 1000 тисячі вчителів початкових класів. Загалом така перевірка покликана для того аби вчителі змогли перевірити свої знання та переконатися у своїй професійності.

На Рівненщині пройти сертифікацію вирішили 35 педагогів. Із Рівного взяли участь всього 5 вчителів. Всі вони різної кваліфікації та із різним стажем роботи. Хтось працює у школі тільки чотири роки, дехто понад тридцять. Та всіх їх об’єднує — любов до дітей та бажання навчити їх. Аби виконувати свою основну роботу якісно потрібно постійно розвиватися та йти в ногу із часом.

Ще напередодні проходження тестування ми поспілкувалися із Ольгою Федчак, вчителькою початкових класів. На той момент вона уже пройшла практичне завдання і готувалася до теорії.

 Урок у початковому класіВчитель початкових класів працює на уроці з кубиками Лего

Так щодня розпочинається навчальний день у другокласників.

 Після чого малеча сідає на свої місця і поринає у світ знань. Сьогодні, тема уроку - Стародавній Єгипет. Заняття проходять в ігровій формі. Щодня до такого інтерактиву потрібно ретельно готуватися розповідає вчителька - Ольга Володимирівна. Це її другий випуск. Однак, цього року роботи стало більше. Адже вона готується до сертифікації.

На сертифікацію, дуже довго сама обдумувала і майже в перед останній день можливсоті подати заявку я це зробила. Вирішила, якщо я вагаюся так чи ні,то краще обрати так, ніж потім шкодувати, - каже Ольга ФЕДЧУК, вчителька початкових класів

За успішне проходження сертифікації педагоги отримають доплату - пропорційно обсягу педагогічного навантаження упродовж трьох років чинності сертифіката, а також наступну, вищу категорію.

 

Загалом сертифікація складається з трьох етапів, йдеться на сайті МОН.

  • Перший етап — це вивчення практичного досвіду роботи педагога.

За проведення цієї частини сертифікації відповідає Державна служба якості освіти, що формує незалежних освітніх експертів – викладачів, вчителів, тренерів НУШ тощо. До кожного вчителя виїжджає щонайменше 2 експерти, щоб зробити оцінку діяльності незалежною та об'єктивною. До кожного вчителя експерти навідуються лише 1 раз. Зареєстрований на сертифікацію педагог отримує попередження про візит експертів на власну ел-пошту не пізніше, ніж за 3 дні до їхнього приїзду.

  •  Другий етап — це зовнішнє незалежне тестування. За його проведення відповідає Український центр оцінювання якості освіти.
  • Електронне портфоліо – третя обов’язкова складова сертифікації.

Воно має містити: заповнену анкету самооцінювання; опис власного навчального заняття (освітня програма, навчальний предмет, тема, мета, методичне забезпечення, може містити відео-фрагмент уроку); додаткові матеріали (за бажанням педагога).

Найбільш вдало вийшло вивчення практичного досвіду учасників сертифікації - це був перший етап. Вони всі гарно створили електронні портфоліо. Вони розміщені у їхніх кабінетах і вони пройшли ЗНО, - розповідає Тетяна Пучко, заступник завідувача Рівненського методичного кабінету із сертифікації.

Однак, якщо говорити про другий етап - тестування, - то частина вчителів не задоволена. Вважають, що запитання, однозначно потрібно змінювати. Адже чимало із них були загальними. Конкретно по роботі вчителя запитань було менше. Пробне незалежне тестування дуже відрізнялося від того, яке все ж таки було насправді. Вчителі розраховували, що питання будуть більше стосуватися методики освітньої діяльності вчителів початкових класів, а насправді було більше питань на загальну ерудицію, що створили дискомфортні умови для педагогів.

У питаннях ЗНО було багато таких, які в принципі не показують, яким фахівцем є вчитель. Багато питань були на інформацію, яку можна знайти швидко. Чому я маю тримати її в голові. Треба перевіряти трошки інші питання, на мою думку. Якщо вчитель погано склав ЗНО, то навіщо були ті уроки. Спочатку треба теоретичний рівень перевірити, але змінити систему запитань. Наприклад, мене обурило запитання: “скільки разів на тиждень вчителів має застосовувати мультимедіа”. Що це за запитання? Вчитель це сам має вирішувати. Треба дивитися по матеріалу - інколи я можу тільки два рази використати, на наступний - шість разів. Коли ми говоримо, що НУШ — це самостійний компетентний вчитель, а в питаннях ставимо запитання, які ставлять під сумнів не лише компетентність вчителя, а й взагалі здоровий глузд, - розповідає Ніна Брега, вчителька НВК №12, яка пройшла сертифікацію.

Вчителі радять змінити тестування і просять прислухатися до порад. Аби у майбутньому уникнути непорозумінь. Адже через такі прогалини і недопрацювання педагоги не будуть брати участь у подібних перевірках.

Якщо недопрацювання, то як на мене шрифт, потрібно зробити більший у самому ЗНО, я маю на увазі. І друк так само зробити якіснішим. Там були карти, які зовсім у погано було видно. Потім кількість завдання. Мало часу для ознайомлення. Адже запитання об’ємні. Я вважаю, що більше фахових запитань потрібно було, ніж загальних, - розповідає Олена Мар’єва, вчителька ЗОШ №3.

У такому ж форматі сертифікація проходитиме й наступного року. Відповідно до Положення, МОН завчасно визначить і оголосить кількість вчителів, які матимуть право пройти сертифікацію у 2020 році.

Зараз будуть результати першого року сертифікації, має бути створена нарада з учасниками якої будуть працівники МОН громадських організацій, це буде громадськість, експерти, український центр оцінювання, державна служба якості оцінювання. Будуть враховуватися ті недоліки, які впродовж року було виявлено і поки не буде вироблено валідного інструментарію оцінювання, доти буде тривати пілотна сертифікація, - розповідає Тетяна Пучко, заступник завідувача Рівненського методичного кабінету із сертифікації.

 У 2019-му році МОН допускало до сертифікації до тисячі учасників, а фактично у ній взяло участь 811 (у першому етапі) та 807 (у другому етапі) вчителів.

Другий рік сертифікації має стартувати із 15 січня. Тому всі бажаючі можуть уже готуватися до так званої перевірки. Головне - мати бажання та бути впевненим у своїх силах та вміннях. Щодо того, чи варто змінювати атестацію на сертифікацію, педагоги кажуть наступне: сертифікація повинна тривати на добровільних засадах. У свою чергу атестація — повинна функціонувати окремо. Нагадаємо, атестація проходить один раз на п’ять років. Сертифікація відбувається через кожні три роки.

Автор: Любов Данча

Матеріал виготовлено в рамках проекту "Україна +" підготовлено у співпраці з ГО "Інтерньюз-Україна" за підтримки Internews

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: