З СБУ в музей. Понад 1000 предметів, вилучених у контрабандистів, працівники служби безпеки, передали обласному краєзнавчому музею. Це найрізноманітніші пам'ятки археології, датовані від першого тис. до н.е., предмети побуту та зброя.

Старовинні жіночі прикраси, обереги-амулети, монети та інші історичні пам'ятки України, ледь не стали власністю приватних колекціонерів з інших держав. 1094 предмети, вилучили у контрабандистів працівники СБУ на кордоні з Білорусією ще у 2017 році. Тоді їх конфіскували, а справу передали до суду.

Протягом 2017 року, співробітниками СБУ в Рівне нській області було викрито і розслідувано декілька кримінальних проваджень за ст 15 та ст 201 Кримінального Кодексу , а саме контрабанда історичних цінностей, під час досудового розслідування було вилучено понад 1000 предметів старовини, які згідно експертної оцінки є предметами культурної спадщини, - розповідає помічник начальника СБУ у Рівне нській області Інна Ілючок.

Серед конфіскованих речей, близько 140 монет різних номіналів та періодів, ще більша кількість натільних хрестиків, прикрас та предметів побуту. У музеї представлена лише 0.1 частина усієї колекції. Організатор виставки пояснює це тим, що кожна річ потребує оцінки, обробки та реставрації. Обіцяє, що згодом кількість виставлених предметів стане більшою.

Частину, основну таку, саму показову частину, ми виставили на презентацію взагалі по археології Рівне нщини, ну щоб показати, що дійсно речі цінні, і власне зараз всі в процесі обробки. Деякі предмети вже атрибутовані, більшість атрибутовано, але є речі які ще, допустімо, монети Римського часу, рубіжа, рубіж початку нашої ери, вони є власне не всі ще атрибутовані, так як , легенди затерті, ну в процесі. Це буде, але не так швидко. У вересні ці предмети були передані до нашого музею і от ми фактично 3 місяці їх обробляли, деякі речі прийшлось реставрувати, - розповідає завідувач відділу давньої історії та археології обласного краєзнавчого музею Олексій Войтюк.

Загальну вартість усієї колекції експертам визначити практично не можливо. Усі речі є безцінними для української історії. Родзинкою виставки став меч литовсько - польської доби, датований 14 -15 ст.. Його вартість спочатку оцінювали у 1000 доларів, однак пізніше , вона виросла до 40 тис. доларів.

Читайте ще: культурні події у Рівному з 25 по 29 грудня