Супутникове телебачення закодують. З 20 січня 2020 року популярні українські канали зникнуть з телевізорів. Кілька мільйонів українців, які мають безкоштовний сигнал супутника, залишаться без улюблених програм та серіалів.

Програма йде, а на екрані попередження. Супутниковий сигнал цього та інших телеканалів з 20 січня наступного року буде закодовано. Саме таке повідомлення бачать на своїх екранах українці, які дивляться телевізор через "тарілку".

Вони виконують норми Європейського Союзу. Сама система кодування на супутнику, вона має і позитив і негатив. Негатив у тому, що наші люди будуть обмежені, які привикли дивитись все безкоштовно, але безкоштовно у нас тільки сир у мишиловці - прийдеться все одно платити. І якщо нас можна було дивитись у будь якій країні світу, українські телеканали то сьогодні цього вже зробити не можна буде, - каже Дмитро Тарасюк.

Сигнал кодуватимуть 6 найбільших українських медіа - груп. Загалом 24 канали зникнуть. Кодування торкнеться власників супутникових тарілок, які не підключені до офіційного провайдера. В Україні таких є два. При підключенні до них, доведеться замінити і тюнер. Нині він коштує 1100 гривень.

Цей тюнер досить легко підключається, треба від'єднати кабелі від старого і підключити сюди і зробити дзвінок до оператора, щоб активувати цей тюнер, - розповідає Ігор Євчук.

За користування каналами щомісяця доведеться платити абонентську плату. В офіційних провайдерів вона різниться. Стартує від 80 гривень. Якщо ви не бажаєте цього робити, переходьте на Т2. Канали будуть безкоштовними і у відкритому доступі. Ще альтернативою є кабельне телебачення та інтернет.

На смарт - приставках, на кабельному - це буде всеодно з абонплатою. На супутнику картинка буде краще, плюс кабель - це прокладання кабелів. Так само пропав інтернет - нема тб. На кожному тб є свої плюси - мінуси.

Як з 20 січня дивитись українські канали, вибір за кожним окремо. Рівняни, з якими нам вдалось поспілкуватись - у своїх відповідях одностайні.

Користуємось Т2 і влаштовує, інтернет на додаткові потреби.

Користувачі, які дивляться кабельне телебачення - змін не відчують. Українські канали не зникнуть. До слова, телебаченням у форматі Т2 покрито 75 відсотків області. Але от у 4 районах, а саме Зарічненському, Млинівському, Демидівському та Радивилівському по технічним причинам, його немає.

Ннаразі Т2 у них немає. Мешканці, тих районів, які я сказав перейшли на супутникове тб і от якраз там, коли будуть закодовані сигнали супутника, залишаться російські канали.

Кодування сигналу, за словами провайдерів – це боротьба з піратством. Відтепер гроші від споживача будуть йти безпосередньо постачальнику послуг, а їхня якість, за обіцянкою телевізійників, істотно зросте.

Читайте також: одній із вулиць Рівного хочуть повернути історичну назву