Саме сьогодні, 24 грудня, але далекого 1974 року в місті був започаткований тролейбусний рух.

З нагоди свята "рогаті" міста прикрашені банерами, а по маршруту №1 здійснюють екскурсійні поїздки.

Як розповів дослідник історії рівненських тролейбусів Антон Бриних, із самого початку перший тролейбус відрізнявся від всіх інших, бо мав іншу схему фарбування: замість червоного кольору мав колір морської хвилі.

Також зазначає саме перший тролейбус Рівного має неабияке значення:

- Важливо те, що це є найстаріший діючий пасажирський тролейбус в Україні та єдиний із тих, що відкривав тролейбусний рух у місті. Взагалі, Шкода-9Тр - це знакова модель у світовому тролейбусобудуванні, тому такий тролейбус, що перебуває на ходу, приваблює туристів, у тому числі - іноземних, котрі орендують його для приватних фотомандрівок. А тролейбус як інфраструктурний об'єкт - це не тільки вид громадського транспорту, але й невід'ємна складова культури міського способу життя: наприклад, у Чехії та Польщі старі тролейбуси зберігають, реставрують до музейного стану та на свята катають городян та гостей міста. Рівне має всі передумови для того, щоб наслідувати європейський приклад та отримати у вигляді ретро-тролейбуса ексклюзивну туристичну атракцію.


Окрім того, усіх охочих просять підтримати петицію, яка закликає зберегти кілька старих екземплярів "рогатих" у Рівному, аби демонструвати історичний транспорт туристам.

До слова, Рівне вже користується популярністю серед поціновувачів електротранспорту з різних країн, які приїжджають сюди, аби покататися та ближче познайомитися із транспортними раритетами.

Читайте також: Візит до тролейбусного раю, де живуть рівненські "рогаті" (ФОТОРЕПОРТАЖ)