Більшість з нас має уявлення про пневмонію,як про ускладнення застуди. Тобто людина хворіла як мінімум тиждень, не лікувалася толком, переносила захворювання на ногах - і все це вилилося в пневмонію. За словами лікарів, вже другу зиму пневмонія фіксується практично відразу, через 2-3 дні після початку хвороби.

Збудниками пневмонії майже завжди є бактерії, рідше - віруси.

Пневмонія може розвиватися після грипу, аденовірусів, риновірусів і ентеровірусів. Лікарі вважають, що на вірусну пневмонію частіше хворіють діти, а не дорослі. За статистикою, в 80-90% випадків хворими є діти. Інфекція передається як повітряно-крапельним шляхом, так і контактно-побутовим. Інкубаційний період залежить від джерела інфекції: при грипозній пневмонії - від 1 до 4 днів, при аденовірусній- від доби до 2 тижнів, при парагрипі - від 12 годин до 6 днів.

Перші симптоми вірусної пневмонії такі, як при захворюванні ГРВІ або грипом, тому діагностувати захворювання на ранній стадії дуже складно. Основними ознаками є: кашель без відділення мокроти, головний біль, біль в області грудної клітини при кашлі і в стані спокою, висока температура, ломота у всьому тілі, діарея, закладеність носа, загальна слабкість, першіння в горлі. Вірусну пневмонію можна запідозрити, якщо звернути увагу на такі ознаки захворювання: підвищення температури до 40 градусів і вище, свистячі звуки при розмові, явні ознаки інтоксикації організму. У дітей можуть спостерігатися почервоніння очних яблук, безсоння, нервозність, хронічна втома, посиніння кінцівок на тлі нападу кашлю. В цьому випадку необхідно терміново звернутися до лікаря. Перше, що повинен зробити фахівець для постановки остаточного діагнозу, це призначити аналіз крові і рентген, а також дослідження мокротиння на хімічний склад. Допомагає діагностиці і ретельне прослуховування нижніх відділів дихальної системи.

Основним лікуванням вірусної пневмонії є антибіотики та противірусні засоби, а також імуностимулюючі препарати і вітаміни. Всі ліки повинні призначатися лікарем, і повинна ретельно проговорюватися схема лікування.

Основним методом профілактики вірусної пневмонії є дотримання гігієни. Потрібно мити руки після кожного повернення з вулиці додому. Регулярне провітрювання квартири. Щоденне вологе прибирання приміщення. І це стосується не тільки підлог, але і всіх відкритих поверхонь в будинку. Дверні ручки, вимикачі, пульти, телефони, клавіатури та інші предмети загального користування необхідно протирати антибактеріальними серветками. Також необхідно зволожувати в квартирі повітря. І всією сім'єю приймати вітаміни.