Проблеми із зором у сучасному світі відчувають дуже багато людей. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, на короткозорість в різній мірі страждає до третини всього населення земної кулі. Однак в деяких випадках аж ніяк не короткозорість причина того, що ми погано бачимо. Під проблемами із зором можуть ховатися наслідки інших, не менш серйозних патологій нашого організму.

Хвороби,що маскуються

Дуже багато захворювань ендокринної системи, серцево-судинної системи «маскуються» під хвороби очей, і ми думаємо, що зір погіршується виключно саме по собі. Але це не так. Наприклад, пошкодження сітківки ока досить часто виникає внаслідок ускладнення цукрового діабету. На жаль, цукровий діабет довгий час може або взагалі ніяк себе не проявляти, або мати такі прояви, які хворий з ним не буде пов'язувати. Тому не є рідкісною та ситуація, коли пацієнт, прийшовши на прийом до офтальмолога зі скаргами на погіршення зору, отримує направлення до лікаря-ендокринолога, оскільки зміни сітківки ока пов'язані якраз з розвитком у пацієнта цукрового діабету.

Природно, що на зорі відбиваються і проблеми з кровопостачанням, серцево-судинною системою. Наприклад, розлад зору притаманне гіпертензії, але багато людей, особливо молоді, не пов'язують своє погіршення зору з артеріальним тиском. Однак це прекрасно бачить лікар-офтальмолог, оскільки з розширення зіниць лікар завжди може встановити факт наявності гіпертензії. Внаслідок різкого стрибка артеріального тиску може статися масивний крововилив в сітківці ока, після чого лікарям доведеться видаляти склоподібне тіло, щоб уникнути відшарування сітківки і сліпоти людини. Сліпота може наступити і в результаті атеросклерозу - закупорюється центральна артерія сітківки, і відбувається інфаркт очей. Якщо протягом години кровотік не буде поновлено, то сітківка ока загине.

Хвороби щитовидної залози також можуть даватися взнаки, відбиваючись на органах зору. Зокрема, дифузний токсичний зоб супроводжується запаленням очей - ендокринної офтальмопатії. Справа в тому, що коли починається аутоімунне захворювання щитовидної залози, то антитіла імунної системи атакують м'які тканини ока. Так починається запальний процес, який виражається в хворобливих відчуттях в області очей, очні яблука видаються вперед. При цьому людина може не підозрювати про наявність у себе захворювання щитовидної залози і тому не поспішає звертатися за допомогою саме до лікаря-ендокринолога, а йде до пластичного хірурга, вважаючи проблему естетичним дефектом.

Погіршення зору може сигналізувати і про проблеми з нирками, в першу чергу - про гломерулонефриті - запаленні нирок, яке тягне за собою трансформацію обмінних процесів. У сітківці ока накопичуються відкладення в формі зірки, які є одним з ниркових симптомів ретинопатії. Результатом відкладень речовин стає відмирання нервових клітин в органі зору. Пацієнти, які страждають таким захворюванням, часто скаржаться на порушення зору, наприклад, на кольоровому зображенні вони можуть бачити чорні плями.

На зорі неминуче відбиваються і органічні ураження головного мозку - від мікроінсультів до пухлин головного мозку. Останні можуть здавлювати зорові шляхи, що призводить до загального погіршення зору. При цьому діагностуються пухлини мозку лише за допомогою магнітно-резонансної томографії.