Гепатит в широкому сенсі - запальне захворювання печінки: руйнування головних клітин, з яких складається цей орган, - гепатоцитів.

Запалення може початися, якщо перевантажити печінку токсичними речовинами, які вона повинна виводити з організму: наприклад, алкоголем або деякими сильнодіючими ліками. Але більш часта причина хвороби - вірус гепатиту. Його найпоширеніші форми - A, B, C, D і E - передаються різними шляхами: не тільки через кров та інші біологічні рідини, але і, наприклад, через забруднену воду. Найбільш небезпечними вважаються віруси, які поширюються парентерально (потрапляють безпосередньо в кров через пошкодження шкіри або слизових) - гепатити B і C.

Гепатити B і C

За останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у світі живуть близько 325 мільйонів чоловік з хронічною інфекцією, викликаної вірусом гепатиту B (HBV) або C (HCV). Поширеність інфекції пов'язана з тим, що заразитися вірусом можна навіть ведучи здоровий спосіб життя - просто час від часу вдаючись до косметичних процедур або медичним втручанням, при яких відбувається контакт з кров'ю. «Звичайні» ризики зараження гепатитом - манікюр, педикюр, косметологічні ін'єкції, татуаж або нанесення татуювань. Не у всіх салонах (і, тим більше, на дому) майстра досить ретельно обробляють інструменти після проведення маніпуляцій. Якщо на них залишилася навіть невелика крапелька крові минулого клієнта, інфікованого вірусом гепатиту В або C, ризик заразитися при мікротравмі досить високий. Це ж стосується будь-яких медичних процедур і переливання крові - не випадково гепатит B вважається професійним ризиком медичних працівників, які можуть випадково травмуватися голкою пацієнта. Крім того, обидві форми вірусу здатні передаватися при незахищеному сексуальному контакті. Хронічний гепатит В може викликати цироз і рак печінки протягом перших п'яти років. Вилікувати захворювання не можна, але за допомогою терапії можна тримати його під контролем, щоб відстрочити розвиток ускладнень. Від гепатиту B існує щеплення - як правило, її роблять в самому ранньому віці; дорослих вакцинують, якщо вони виїжджають в регіони зі складною епідеміологічною обстановкою або працюють у медичній сфері. Гепатит С, на відміну від гепатиту В, виліковний, але від нього немає вакцини. Якщо захворювання перейде в хронічну форму, то через 15-30 років воно може привести до цирозу і раку печінки.

Як захиститися від гепатиту

Не використовуйте чужі предмети особистої гігієни (зубні щітки, бритви, манікюрні ножиці), навіть якщо добре знаєте їх власника. Уважно ставтеся до вибору салону краси або майстра, які виконують процедури, що порушують цілісність шкірних покривів (манікюр, пірсинг, татуаж і т. П.). Попросіть, щоб всі інструменти розкривалися при вас: вони повинні бути або одноразовими, або стерилізованими і герметично упакованими в спеціальні паперові пакети. Якщо майстер просто протирає інструменти спиртом або антисептиком, від процедури краще відмовитися. Якщо ви звикли до процедур на дому, обзаведіться власними інструментами і просите майстра виконувати всі маніпуляції ними. У стоматологічній або медичній клініці стежте, щоб лікар використовував одноразові шприци і рукавички, оброблені інструменти в стерильній упаковці. Можливість зараження гепатитом через пробник помади в магазині дуже мала, але вона все одно існує - особливо взимку, коли у багатьох людей на губах з'являються тріщинки, в тому числі невидимі оку мікропошкодження. Наносите помаду на зап'ясті - так ви вбережете себе не тільки від гепатиту, але і від багатьох інших інфекцій. Користуйтеся презервативами: хоча ризик зараження гепатитом статевим шляхом нижче, ніж при контакті з кров'ю, це не той випадок, коли різниця в кілька відсотків повинна заспокоювати.

Міфи про гепатит

Комарі переносять вірус гепатиту. Навіть якщо комар вкусив інфікованулюдину, в слині комахи вірус дуже швидко загине. Те ж, до речі, стосується і кліщів (хоча ці паразити здатні переносити збудників інших небезпечних захворювань).

Гепатит не передається при поцілунку. Ризик існує, якщо на губах або слизовій є мікротравми, помітити які можна не завжди. Але ось через обійми і рукостискання заразитися гепатитом можна.

Грудне вигодовування протипоказано при гепатиті. Грудне молоко може містити вірус, але якщо жінка дотримується необхідних заходів обережності, ймовірність інфікування дитини мінімальна.

Коли здавати аналізи 

Перевірятися на гепатити B і C в якості профілактики рекомендується раз на рік. Найчастіше це потрібно робити тільки в разі підвищеного ризику:

  • Вагітним жінкам (в I і III триместрах вагітності)
  • Персоналу медичних організацій
  • Пацієнтам центрів і відділень переливання крові
  • Перед надходженням на планові хірургічні втручання, перед проведенням хіміотерапії
  • Хворим з хронічними захворюваннями, в тому числі з ураженням печінки
  • Особам, які контактують з інфікованим вірусом гепатиту людиною

Якщо стався контакт з передбачуваної інфекцією, аналізи потрібно здавати не відразу. Стандартні дослідження, які входять в програму ОМС, - HBsAg (компонент вірусу гепатиту B) і anti-HCV (антитіла до вірусу гепатиту С, які імунітет виробляє для боротьби з інфекцією). Виявити в крові ці маркери можна тільки з плином часу: після інфікування гепатитом B має пройти від 4 тижнів до 6 місяців, при зараженні гепатитом C - від 3 тижнів до 6 місяців. Період, протягом якого антитіла ще не визначаються, називається «серологічним вікном». Виявити гепатит до закінчення інкубаційного періоду або під час «серологічного вікна» можна за допомогою ПЛР-діагностики - методу, при якому в крові реєструється РНК або ДНК самого вірусу. Ультрачутлива ПЛР-дослідження дозволяє виявити частинки вірусу вже через 14 днів після інфікування.