По всій земній кулі на діабет страждає близько 6% дорослого населення. В Україні, згідно зі статистикою, на 1 січня 2017 року зареєстроване майже 4 мільйони хворих. За прогнозами Міжнародної діабетичної федерації, до 2030 року захворюваність в нашій країні виросте в 1,5 рази. Цукровий діабет 2 типу зустрічається частіше і пов'язаний зі способом життя і спадковістю. Прогнози сумні, і саме тому кожному сьогодні варто задуматися, чи не знаходиться він в зоні ризику.

На що варто звернути увагу?

Спадковість і вік

Якщо у вашій родині є випадки захворювання на цукровий діабет, увага, ви в зоні ризику! Дізнайтеся у рідних історію захворювання і обов'язково регулярно проходите диспансеризацію, перевіряючи рівень глюкози. Вік теж є фактором ризику, якщо вам вже виповнилося 40, до питань здоров'я слід поставитися з особливою увагою.

Зайва вага і нездорове харчування

Про ці фактори ризику не говорить тільки ледачий: жирова тканина, продукуючи гормони, впливає на всю ендокринну систему і обмін речовин. Якщо у вас є зайві кіло, перевірте на інсулінорезистентність, так як чутливість клітин до інсуліну у огрядних людей найчастіше знижена. Результатом такої ситуації через час стане підвищення глюкози в крові на постійній основі. Схуднути за всяку ціну - теж погана ідея, намагайтеся знижувати вагу поступово, включаючи в раціон ферментовані овочі та фрукти, а також продукти рослинного походження - їх користь в зниженні ризику діабету 2 типу давно доведена. А ось замінювати цукор підсолоджувачами фахівці не радять, краще просто обмежити вживання цукру, в тому числі у випічці. Відмова від сосисок і ковбас теж піде на користь - сьогодні цукор кладуть і в них. Сюди ж можна включити і нездорові звички: зловживання алкоголем, куріння, ігнорування питного режиму і хронічне недосипання.

Фізична активність

Ні, мова зовсім не йде про те, що вам потрібно відвідувати спортзал кожен день. Але підвищити рівень щоденної активності вкрай важливо! Ходіть пішки, скористайтеся сходами замість ліфта, встаньте з крісла, якщо задзвонив телефон, вийдіть зайвий раз на прогулянку з собакою або дитиною. Саме збільшення руху з кожним днем, а не заняття фітнесом час від часу, - найкраща профілактика не тільки цукрового діабету, але і багатьох інших захворювань.

Тривожні дзвінки!

Цукровий діабет підступний тим, що на початкових стадіях складно помітити його симптоми. Більшість звертається до лікаря тоді, коли настали наслідки: погіршився зір, погано гояться рани, з'явилися проблеми з серцем. Зазвичай такі проблеми мало хто пов'язує з високим вмістом цукру в крові, тому симптоми цього захворювання добре б знати кожному.

  • виникнення сильної спраги і сухості в роті, в тому числі вночі
  • рясне сечовипускання
  • погіршення зору
  • різке зниження ваги
  • підвищений тиск
  • довго незагойні рани
  • глибокі тріщини на п'ятах
  • зниження потенції у чоловіків
  • постійна млявість, стомлюваність і сонливість

Якщо ви помічаєте у себе щось з перерахованого, як можна швидше зверніться до лікаря і розкажіть про своє самопочуття! Лікар призначить необхідні дослідження і направить до ендокринолога. Оцініть свої ризики сьогодні і почніть змінювати життя на краще, адже ускладнення цукрового діабету призводять до сумних наслідків.