Українців порахують. У 2020 році має відбутись всеукраїнський перепис населення. На його підготовку та реалізацію з держбюджету планують виділити до 3,5 мільярдів гривень. Чи готові українці відкривати двері переписувачам?

Востаннє перепис населення в Україні проводили у 2001 році. Досі більшість українців користується даними 18-річної давності. Ми вирішили поцікавитись у рівнян, як вони оцінюють ситуацію з кількістю населення в Україні.

Колись було 52 мільйони, завжди реклама була по телебаченню. Напевно десь 40. Навіть, можливо, і 38. -Чому? - Виїхали дуже багато, плюс в нас ситуація з демографією не дуже, плюс війна у нас.

Процедура підрахунку кількості населення не уникне того, що переписники будуть приходити додому до українців і ставити їм 20 запитань. До речі, на які вони мають право відповідати, або ні. Фахівці розповідають, що переписувачі будуть мати спеціальний вигляд.

Самі переписувачі так обіцяє нам влада, уряд, вони будуть відповідним чином виглядати. На них будуть відповідні жилетки, відповідні бейджи з голограмою, посвідчення з голограмою, і планшети також буде на них , спецпланшети буде закуплено, якщо не помиляюсь 100 тисяч з голограмами і відповідним програмним забезпеченням, - розповідає юрист.

Зверніть увагу, що переписувачі не мають права просити ваші документи - натомість ви їхні подивитись можете. Також аби українці не відмовлялись впускати у домівки переписників, з острахом, що це шахраї. У Державній службі статистики - знайшли вихід.

Влада обіцяє, що вони створять пункти перепису, і я вважаю, що це нормально і раціонально. І кожен свідомий громадянин, зможе прийти, не запускаючи людей до себе додому.

Нині ж в в Оболонському районі Києва і у Бородянському районі Київської області проходить пробний перепис. Після такого тестового режиму - буде відомо більше деталей непростої процедури. 

Дивіться ще: на Рівне нщині з'явився перший район, повністю покритий ОТГ