Не три і не чотири, а п'ять районів може залишитись на Рівненщині. Принаймні ідею додати іще один озвучують на місцях. Для цього пропонують об'єднати Гощанський, Корецький та Острозький райони. Де буде центр такого формування та чи має він шанс на появу?

На Рівне нщині планують зменшити кількість районів. Спершу мова йшла про три, межі яких співпадали б з госпітальними округами - Рівне нським, Дубенським та Сарненським. За тим столичні експерти пропонували поділити Сарненський округ на два, виокремивши додатково Дубровицький район. Та на місцях пропонують сформувати ще й п'ятий район. Він має об'єднати Корецький, Острозький та Гощанський райони з центром у Гощі. Очільниця Корця пропозицію об'єднатися в один район підтримує. Тим паче, каже, їхати до Гощі людям зручніше й ближче, аніж до Рівного. Проте центр такого району бачить саме в Острозі, мовляв для цього є більше передумов.

- Ми з Гощею - це сільськогосподарські райони. У нас фермери, аграрний бізнес. Це Корець і Гоща. У Гощі промисловість трошки є, у нас у Корці - немає. У нас треба бити на сільськогосподарське виробництво. Остріг - тут дійсно... Тут це об'єднання доцільно зробити, - каже міська голова Корця Людмила Дмитрук.

Представники Острога заслуг свого міста не відкидають, але визнають - логістично програють "аграрним" сусідам, переконана заступниця міського голови Острога Оксана Ситницька.

- Острог - це місто, яке є центром культури і освіти, але воно знаходиться далеко територіально від Гощі та Корця і навіть від центрально магістралі Київ-Чоп, на якій стоять Гоща і Корець. Тому, якщо об'єднуватися навколо цієї ідеї, то центр треба робити в Гощі, тому що це правильно з економічної точки зору.

Експерти відзначають - формування районів на основі госпітальних округів лише варіант. Адже не всі вимоги, які були прописані, тут дотримуються. До прикладу - територіальної віддаленості. Тому цілком можливо, що за основу візьмуть інший поділ. Наприклад, округи до виборів Президента чи Верховної Ради, які рівномірно поділили область за чисельністю населення.

- Однак, ми говоримо, що в місті Рівне - два округи. Якщо ми говоримо, що місто Рівне потребує районного поділу, то йде мова про чотири округи. Коли говорити про певне зміщення, то колись округ був з центром у Гощі - в такому разі планомірно виникає оці чотири округи, які можуть бути використані при організації субрегіонального рівня, - зауважує консультант з правових питань Проєкту ПУЛЬС Рівне нського РВ АМУ Василь Курилас.

Проте експерт радить пам'ятати, що такий поділ - це повноваження Верховної Ради, і вплинути на це на місцях навряд можуть.

Читайте також: "Реформи працюють": скільки ОТГ й районів залишиться на Рівне нщині у 2020?