У Рівному на вихідних пенсіонери та школярі відсвяткували вечорниці на Андрія. Різні за віком, але такі схожі за світоглядом, маленькі та дорослі рівняни згадали давні традиції та осучаснили їх.

Дев'ятий рік поспіль у кафе "Рівень" збираються мешканці мікрорайону Воля та школярі, аби провести Андріїївські вечорниці. Цьогорічне святкування почали із вшанувальної пісні у честь пам'яті наших захисників.

Сьогодні у нас вечорниці такі трохи специфічні, пов'язані з подіями, у нас війна, ми шануємо і співаємо пісні, такі які про наших хлопців і наших матерів, все. А так на вечорницях дівчата варять вареники, пампушки, сьогодні бачили галушки з маком , пироги печуть, оце все зносять на вечорниці. Мар'ян Адамович накриває з свого боку столи, - розповідає Олена.

На це свято мешканці мікрорайону чекають з нетерпінням. Бо ж саме тут вони можуть не лише поспілкуватися, але і повеселитись на славу. До гостин рівняни готуються заздалегідь, придумують навіть власні пісні.

Ми залучаємо далеко не байдужих людей, і саме ці мешканці чи жителі мікрорайону Воля, збираються тут, співають пісень, створюють розважальні заходи і думаю це добра традиція і поширення того за що нам треба триматися, - каже співорганізаторка вечорниць Ірина Брож.

Не втримались від можливості відчути дух найбільшого передноворічного свята і сім'я Поліщуків. Які потрапили на такі вечорниці вперше.

Побачила, що відбувається таке свято Андріївські вечорниці і розумію , що це ж є давня українська традиція. Вирішили підтримати її всією сім'єю. Тому що відверто не вистачає популяризації українських традиції. Українці зараз схильні переймати свята інших людей , але хочеться щоб ми не забували і популяризували своє, - говорить Наталія. 

Кусали калиту і співали пісні - не лише дорослі рівняни. Найменші - теж не пасли задніх. Учні третьої школи підготували для гостей цілу міні виставу: розказали вірші, гумерески і згадали славні народні пісні.

Я вдома святкувала Андріївські вечорниці з мамою і ми робили вареники з сюрпризами. Ми сьогодні прийшли сюда, щоб розказати з нашою школи, наші вірші і про те які традиції в Україні робили на Андрія, - каже школярка.

Ось так легко і невимушено різні покоління, від онуків до бабусь і дідусів відсвяткували Андріївські вечорниці у гостинах Маріана Годи. Що вкотре доводить, традиції - об'єднують українців 

Читайте ще: на Рівне нщині оголосили конкурс на кращу святкову вітрину