Чоловікам доводиться нелегко. Їм потрібно бути успішними, сміливими, спортивними, розумними і дотепними. Як і жінки, чоловіки схильні до депресії і апатії через те, що змушені придушувати емоції і не демонструвати безстрашність. Але страхи залишаються з ними.

Безгрошів'я

Громадські стандарти змінюються, образ чоловіка-добувача коригується і вже не так обов'язковий для кожного, як раніше. Але, по-перше, зміни стандартів справа не швидка, особливо в нашій країні. По-друге, самі чоловіки, скільки б не твердили, що «не зобов'язані і взагалі», без грошей відчувають себе незатишно. Комусь погано спиться, тому що не купити собі останній айфон, хтось не знає, як жити, не подарувавши цей же айфон подрузі на Новий рік. А комусь не дають спокою витрати на поїздку дружини і дитини в Туреччину. «Чоловіки бояться, що одного разу їх помилки обернуться крахом фінансового благополуччя. Навіть ті, хто твердо стоїть на ногах, розуміють, що ніщо не вічне. Вони намагаються дивитися на ситуацію з оптимізмом і не видавати своєї напруги. На жаль, подолати цей страх практично неможливо, тому що фінансова сфера - одна з найбільш непередбачуваних речей в житті »

Зобов'язання

Поки ти один, то нікому нічого не винен. Будь-які серйозні відносини вимагають віддачі і відповідальності. Це прописні істини і стосуються вони всіх, без поділу на чоловіка і жінку. Проте вважається, що саме у чоловіків перспектива відповідати за когось (або перед кимось) викликає підвищене потовиділення. Все залежить як від прийнятих рішень (поїхати у відпустку або одружитися і завести дитину), так і від зрілості конкретного індивідуума. «Чоловік може не відчувати себе дорослим, готовим взяти на себе відповідальність за відносини, дітей та сімейне життя. Цей так званий синдром Пітера Пена пов'язаний з перекосами в його родині. Можливо, батьки занадто сильно захищали його від реального життя, що не заохочували справлятися з труднощами і уникати викликів. І що в результаті? Чоловік виріс, але як і раніше відчуває себе дитиною, яка хоче довго спати, валяти дурня і робити роботу, не відповідаючи за результат ».

Минуле його дівчини

Якщо у жінки було більше партнерів, чоловікові доведеться воювати з їх примарами. Він буде думати, що його партнерка досвідченіше його, турбуватися про своїх «навички», уявляти, як їй було добре з іншими. Одне радує: з віком подібні страхи у чоловіків проходять. Зрештою, минуле - це минуле.

Глузування

Тим, хто досяг вищого ступеня просвітління і не звертає - зовсім! - уваги на реакцію оточуючих, все-таки мало. Здебільшого люди враховують чужі оцінки і хочуть, щоб їх схвалювали або як мінімум не піддавали глузуванням. Опинитися в уразливому, приниженому становищі людини, над якою сміються або не приймають всерйоз, чоловікові дуже боязко. Щоб бути вище цього, треба пам'ятати слова Рузвельта. «Не той критик, хто помічає чужі помилки, не людина, яка вказує сильній особистості на її промахи або недоліки. Повагу викликає людина,яка знаходиться на арені боротьби, чиє обличчя забруднене пилом, потом і кров'ю, хто хоробро бореться, щиро помиляється, робить промахи, адже без них не зробити жодного гідного вчинку. Ця людина пізнав сильну прихильність, витрачає свої сили на справжнє діло, вона випробувала торжество справжнього тріумфу. І якщо таку людину осягає невдача, то він твердо знає, що його місце не поруч з боязкими і черствими душами, які ніколи не пізнали солодкість перемог і гіркоту поразок ». Красиво, мудро і по справі.

Слабкість

На чоловіках висить стільки ярликів і стереотипів, яким потрібно відповідати, що, логічно розмірковуючи, вони повинні бути в перших рядах феміністів. Один зі стереотипів - «чоловік повинен бути сильним». Звичайно, повинен, але в чому і як? І що робити, якщо не виходить бути сильним? Знімати з себе чоловічі повноваження? Страх виглядати слабким так щільно забито в чоловічу матрицю, що доводиться ламати себе, щоб зберегти обличчя. Класичний приклад - сльози. Буквально зрозуміла теза «хлопці не плачуть» позбавив багатьох чоловіків можливості адекватно висловити свої почуття в деяких ситуаціях. «Сором, який чоловіки відчувають, виглядаючи слабкими, не дає їм бути вразливими. Але здатність бути уразливим необхідна для особистого зростання.

Невдачі в ліжку

Важливо показати себе на висоті і зробити так, щоб всі залишилися задоволені, - з таким настроєм чоловік береться за справу (тим більше якщо це новий роман або просто нова партнерка). Але якщо щось не вдалося, а йому кажуть, що все в порядку? Як бути - вірити чи ні? «Так все нормально, буває», - переконує чоловік себе. Але йде з осадом в душі. І напружується перед наступною зустріччю.