Гадають аби дізнатися свою долю. 13 грудня День святого апостола Андрія Первозванного. Щоб заглянути у своє майбутнє, в ніч з 12 на 13-е число незаміжні дівчата влаштовували ворожіння. Вони вірили, що саме цього дня зможуть дізнатися ім'я свого судженого.

 Саме із пісні за давніми традиціями розпочиналося ворожіння в ніч з 12-го на 13 грудня. Після чого дівчата приступали до гадання. Перше, що нам показують, ворожіння із закритою коробкою. Потрібно поставити туди гроші - це чоловік буде багатий, дзеркало - гарний. Якщо ж дівчина вибере намисто - заміж цього року не вийде, якщо хустку - навпаки.

На столі у дівчат декілька предметів, які знадобляться їм для ворожіння. Вони діляться із нами секретами.

Для цього ворожіння, нам потрібна свічка та миска із водою, коли ти капаєш, то видно чи то сопілку, чи то дерево. Відповідно із такою професією попадеться чоловік, - каже студентка РДГУ Аміна Данилюк.

Ще одне ворожіння із крайкою. Її потрібно розстелити на підлозі і промовляти наступне.

До Андрія незаміжні дівчата готувалися заздалегідь. Обов'язково одягали гарні сорочки, чепурилися та готували смачні страви.

До цього свята дівчата готувалися ретельно, ще починаючи із літа.Треба було принести борошно аби зробити вареники. спекти калиту, Вдома не було борошно, і що дівчата робили, коли йшли до лісу, збирали колосочки на полі, потім висушували жорна і таким чином у них було борошно,- розповідає доцент РДГУ Раїса Цапун.

Після ворожіння, до дівчат приходили хлопці. На завершення вечора, відбувався обряд із калитою - це хліб, який спеціально готували на Андрія.

Дівчата вбирали стрічками калиту, підвішували її , хлопці по черзі підходили до цієї калити. Дозволялося вкусити калиту. Все це смішно виходило - це дійство,- додає доцент РДГУ Раїса Цапун.

Після чого калиту роздавали між хлопцями і дівчатами на щасливу долю.

Та головне у цей вечір перед тим, як лягати спати слід помолитися святому Андрію Первозванному та попросити гідну пару. Окрім цього кажуть, що сни на Андрія віщі, тому варто постаратися запам'ятати те, що снилося в ніч на 13 грудня.

Читайте також: танцюристи з Рівне нщини везуть нагороди з Міжнародного конкурсу