Від вчасного прибуття на місце виклику залежить чи затримають вони злочинця. І збережуть здоров'я та життя людини. Коли патрульним поліцейським на лінію 102 надходить повідомлення про виклик, ті виїжджають за вказаною адресою. Аби по автодорозі рухатися швидко, та встигнути на терміновий виклик, правоохоронці вмикають у службових авто проблискові маячки або ж звуковий сигнал.

Коли водії бачуть проблискові маячки , згідно з правилами дорожнього-руху, вони повинні зменшити швидкість, та з'їхати в право. Втім, дотримуються цього правила далеко не всі.

- Більшість водії транспортних засобів у місті Рівному поступаються дорогою, та приймають праворуч, зупиняються. Але є водії які з якихось причин, факторів не чують. Відволікаються від дорожнього руху і дорожньої обстановки. І в той час коли рухаються не звертають увагу на проблискові маячки і продовжують рух. Тобто це є проблема, - каже тимчасово виконуючий обов'язки командира батальйону УПП в Рівне нській області Дмитро Шкодинський.

Таке ігнорування проблискових маячків синього- та червоного кольору , й увімкненого сигналу патрульного автомобіля, може коштувати навіть життя людини, запевняють поліцейські. В деяких ситуаціях час рахується - посекундно.

- Це в більшості дорожньо-траспортні пригоди з постраждалим. Тобто, час приїзду швидкої, поліцейських грає на секунди ролі його життя. Якщо відкрита кровотеча, артеріальна кровотеча, кров дуже швидко виходить. І для того щоб прибути на місце, і вчасно правильно надати цю першу допомогу, то час грає дуже важливу роль. І чим швидше прибуде екіпаж на місце, то є більша ймовірність врятувати життя, - каже Шкодинський.

Найбільш завантажені дороги автомобілями, центральна частина міста в час пік. Тоді водії здебільшого ігнорують увімкнену сирену та проблискові маячки патрульних екіпажів. А саме ввечері, з 17:00 по 20:00, розповідає тимчасово виконуючий обов'язки командира батальйону УПП в Рівне нській області.

- Досить часто таке буває що час реагування відповідно збільшується, і особливо у вечірній час. Коли люди повертаються всі додому, цей час пік. Тобто в місті дуже багато транспортних засобів, і поки почує один, другий, третій, від цього весь час втрачається. Багато хто гучно слухають музику в автомобілі, і цей звук може подолати звукову сигналізацію, тобто є дуже багато факторів, на які люди не звертають увагу під час руху транспортних засобів.

Про те що потрібно зменшити швидкість, повернути вправо або ж зупинитись при вигляді проблискових маячків чи сирени, чимало рівненських водіїв знають. Дехто розуміє що від цього залежить навіть життя людини. Інші ж бояться що патрульні їх зупинять за таке правопорушення.

До слова, ігнорування проблискових маячків синього та червоного кольору може загрожувати відповідальність. За частиною третьою статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція цієї статті передбачає штраф у розмірі 510 гривень. Стосується це не лише патрульних автомобілів, а й швидкої медичної допомоги та автомобілів рятувальників.  

 

Читайте також: Грабіжника - рецидивіста затримали у Рівному