7 грудня вперше в Україні відзначатимуть День української хустки. Споконвіку українки носили хустку, яка вважалась оберегом, символізувала любов та свободу, вірність традиціям та патріотизм. Тож започаткування свята сприяє збереженню та відродженню українських традицій

Як давній символ української жіночності. Здавна хустка вважалась оберегом. Втім має, як обрядове так і побутове значення, розповідають етнографи.

По головних уборах можна було визначити чи це дівчина чи одружена жінка. Адже пов'язування хусток було різне. Вони були молоді і придумували як хустку можна гарно пов'язати, - розповідає завідувач сектором етнографії Рівне нського краєзнавчого музею Алла Українець.

Хустка - невід’ємна частина української культурної спадщини. А традиційним кольором для української хустки був саме білий, додають етнографи.

Хустка і взагалі одяг полотняний виникли мабуть в епоху міді. Шматок полотна слугував хусткою, як ми зараз його називаємо.

Нажаль, сьогодні трішки призабута українська хустка, кажуть етнографи. Та не слід забувати, що сила національних оберегів - безмежна. 

Читайте також: у Рівному хочуть встановити Всеукраїнський рекорд