Стовп, величезна палиця чи чоловічий орган. Саме такі асоціації виникли у мешканців Здолбунова через місцевий пам'ятник. У задумі це мала бути свіча з вогнем у вигляді тризуба, яка б вшановувала загиблих під час Революції Гідності. Втім те що встановили, обурило здолбунівчан. Адже на свічу - пам'ятник зовсім не схожий.

Його у соціальних мережах називають фалосом. З точки зору естетики це ганебно, це просто ганьба.

Так характеризують місцевий пам'ятник здолбунівчани. Кажуть, він став посміховиськом, а мав вшановувати загиблих під час Революції Гідності.

Я мама загиблого Тараса Якимчука, який загинув перший на Здолбунівщині. Мене обурив цей пам'ятник бо він не такий як треба. Це нас обурило, просто стовп, стоїть стовп. Просто зганьбились, багато людей обурюється і ми мами, - говорить Євгенія Якимчук.

Пам'ятник встановили, але після людського осуду - замотали тканиною.

Був отриманий такий негативний резонанс з громадськістю. Викликали скульптора, який робив дану колону, він приїхав і переробили саме ті елементи, які викликали такий негативний резонанс. Після того як воно було перероблено - його зашили і вирішили не відкривати поки об'єкт не буде повністю завершений, - каже секретар Здолбунівської міської ради Валентина Капітула.

Чи буде об'єкт повністю завершений, міські чиновники не впевнені. Кажуть, громадськість ним не задоволена. Вони вже й самі не раді. На виході отримали зовсім не такий пам'ятник, як мав бути спочатку.

Міська рада заплатила 100 тисяч гривень, за те що ми бачимо зараз. Вочевидь, той хто забирав цю колону, хоча колоною її важко назвати - вона не кругла. Матеріал, свічка мала бути біла, а не сіра як є. І таке інше. Тобто хтось повинен понести за це відповідальність, - говорить директор Здолбунівського краєзнавчого музею Олег Тищенко.

Хто понесе відповідальність - невідомо. Скульптор із Житомирщини. Пояснив замовникам, що удосконалив пам'ятник і нічого ганебного у ньому не бачить. Але от громадськість, після насмішок, бачити пам'ятник у такому вигляді, вже не хоче.

Люди, які зібрались вирішили, що пам'ятник не відповідає духовним потребам більш духовного об'єкта, який має бути у нашому місті. І матері, які не плачуть за синами, а мають гордитись тим, що ти захисник і це пам'ятник нашим захисникам, - каже головний спеціаліст відділу культури та туризму Здолбунівської райдержадміністрації Олексій Козачок.

Комісія рекомендувала даний пам'ятник знести. У міській раді, ще в роздумах, що робити.

Ми обговорюємо це з депутатськими комісіями, будемо обговорювати із самим скульптором, що він нам запропонує. Будемо бачити, шукати якийсь вихід. Щоб було як найменше збитків для міського бюджету. Я думаю, що їх взагалі не буде. Ми обов'язково знайдемо якийсь вихід.

А поки вихід шукають, на головній Площі Героїв Майдану у Здолбунові стоїть пам'ятник - закритий тканою. 

Дивіться також: у Гощанському районі провели в останню путь Героя України