У Рівному провели акцію присвячену Міжнародному дню боротьби зі СНІДом, який відзначається у неділю 1 грудня. Всі охочі мали можливість пройти обстеження на визначення ВІЛ-інфекції та дізнатися свій статус.

Для студентів та викладів одного з ВУЗІВ провели акцію присвячену Міжнародному дню боротьби зі СНІДом. До слова, ВІЛ-інфекція – це захворювання, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини.

Я хочу продемонструвати ось таку дуже показову табличку, де ми в кольорах бачимо рівень інфікування по цілій Україні. Червоний рівень - відповідно, найвищі показники, ми бачимо, що Рівне нська область вона бліда, тобто ми займаємо найнижчі показники інфікованості населення. І так само в нас зараз виявлено, всього в області 3 тисячі, на обліку знаходить 2 тисячі людей, - розповідає директорка «Обласного центру громадського здоров’я» Олена Гандзюк.

Під час акції провели безкоштовне тестування, де всі охочі мали змогу пройти тест на визначення ВІЛ-інфекції.

Швидкий тест робиться за допомогою спеціально тест - це спеціальна планшетка. Для цього знадобиться кров з пальця, береться одна капелька крові і дві капельки спеціального розчину. Потім йде в реакцію кров із спеціальним розчином і тоді показується результат. Імовірність результату більше 90%, в нашій практиці рідко зустрічається, що тест не підтвердився, - каже медична сестра «Обласного центру громадського здоров’я» Наталія Федорчук.

Студенти та викладачі активно проходили тестування, кажуть, такі акції проводити корисно.

Направду, виявляється не так часто, як потрібно. Отримала консультацію повну, як це потрібно робити і також долучилася до акції і зробила тест. Направду, потрібно. Молодь потребує уваги до себе, молодь потребує роз'яснювальної роботи і молодь має відповідально ставитися до свого здоров'я, - говорить Наталія Ковшун.

ВІЛ-інфекція передається через кров, незахищений статевий контакт із хворою людиною, нестерильні медичні інструменти та від ВІЛ-інфікованої матері до її дитини.

На ВІЛ-інфекцію необхідно хоча б один раз у житті обстежитись, якщо не має ризиків. Якщо є ризики, звичайно необхідно обстежуватися протягом певного часу після виникнення ризикованої поведінки. І ще хочу сказати, щоб ніколи не боялися і не залишалися віч-на-віч з проблемою, а зверталися до кваліфікованих лікарів. Цими лікарями є сімейні звичайно лікарі, які можуть безкоштовно запропонувати обстеження на ВІЛ-інфекцію, це лікарі-інфекціоністи, це спеціалісти нашого закладу "Громадського здоров'я", які теж розкажуть всі нюанси цього питання, - говорить завідувачка відділом профілактики ВІЛ/СНІДу Валентина Кравчук.

Варто пам'ятати, що сьогодні ВІЛ - це не вирок. Люди, які мають позитивний статус, можуть жити звичайним життям, народжувати дітей, працювати, подорожувати. 

Дивіться ще: у Рівному до Міжнародного дня відмови від куріння провели флеш-моб