Користуються опаленням, а за послуги не сплачують. У Рівному мешканці будинку по вулиці Соборна 15, скаржаться на своїх сусідів. А точніше людей, які орендують приміщення у їхніх підвалах. Останні за тепло не сплачують, переконують у будинку.

Ось дивіться 54 кв. м. квартира. Грудень 2195 гривень, січень 2482, лютий 1922. Це за цю зиму, що була, - каже мешканка будинку Тетяна.

І такі захмарні суми за тепло майже у всіх мешканців, що проживають у будинку на вулиці Соборна, 15.

Це занадто високі ціни, коли таке тепло стало дуже дороге. Всі гроші ідуть на оплату квартири, а на себе нічого не залишається. Ні на ліки.

Всього у будинку 38 квартир. Декілька років тому тут встановили загальнобудинковий лічильник, який і веде облік спожитого тепла. Відповідна сума розраховується на усіх мешканців. Однак, є і такі, хто "гріється" за кошти людей. Це комерційні приміщення, які знаходяться у підвальному приміщенні.

В яких або немає договору або є договір транзиту. Транзит передбачає утеплення труб, які проходять через приміщення. Багато, хто ці труби формально утеплили, а потім ні. Вони знаходяться у розкритому стані і продовжують виконувати функцію обігрівачів, - розповідає мешканець будинку.

Загальна площа підвальних приміщень близько 1000 квадртаних метрів. Люди кажуть, що в місяць доводиться переплачувати з власного гаманця за спожите тепло так званих "сусідів" близько декілька сотень гривень. Найбільше, а це 217 квадратних метрів належить міській раді, однак приміщення у них орендує обласна організація Національної спілки фотохудожників під галерею. Ще у лютому тут виявили прилади обігріву.

Фотогалерея виявили непідключені прилади, чотири чугунні радіатори, один регістр до внутрішньобудтинкової системи центрального опалення. Нагрівальні прилади зашиті фанерою. Договір на теплопостачання незаключений, - говорить голова об'єднання "Соборна 15" Андрій Співак.

У свою чергу голова Рівне нської національної спілки фотохудожників України, який і орендує приміщення зазначає, що готові укласти договір із Теплоенерго, якщо комісія знайде прилади обігріву.

Приходила комісія, скільки років ми тут живемо, коли ми стартували вони прийшли подивилися у нас не було тепла. Це було років 10 чи більше назад. А три роки назад? Хай приходить комісія, ми заключимо договір. Є складний акт! - А нам доступ перекрили, - говорить Сергій Бусленко.

Аби перевірити чи дійсно у галереї та інших приміщеннях незаконно користуються теплом, мешканці викликали відповідну інспекцію. Спеціаліст із тепловізором заміряє звідки йде тепло.

В інших приміщеннях температура повітря майже однакова від 18 до 22 градусів тепла.

Ми провели розрахунки попередньо за три роки - це приміщення спожило електроенергії на 130 тисяч гривень. Це за розрахунками Рівне теплоенерго, - каже Андрій Співак.

У свою чергу міська рада, зазначає, що сплачувати за послуги мають орендарі.

Фотохудожники користуються на підставі договору оренди цим майнові звісно фотохудожники мають оплачувати витрати по утриманню даного майна по сплаті комунальних послуг. Станом на сьогоднішній день у нас існує спір з ОСББ щодо цього майна, - розповідає начальник відділу правового регулювання управління комунальної власності Рівне ради Ірина Борисова.

Вихід єдиний - орендарі приміщень повинні укласти договір із Рівне теплонерго і сплачувати кошти за спожите тепло. У свою чергу мешканці додають, якщо ті і далі ігноруватимуть і не заключать договір - люди будуть подавати до суду. До слова, інспектор перевірив ще декілька закладів, які знаходяться у підвальному приміщенні цього будинку.

Читайте також: трубу, яку ремонтували на Макарова два місяці, знову прорвало? (ФОТОФАКТ)

Будьте з намиFacebook Youtube Instagram Viber