Від початку цього тижня Рівненський район підключили до єдиної оперативно-диспетчерської служби. Відтак, якщо раніше всі виклики на номер 103 надходили на найближчі пункти швидкої, то тепер будуть до Рівного. Відповідно тут диспетчери визначатимуть, який автомобіль буде їхати на виклик.

Тетяна Коток працює диспетчером прийомів викликів екстреної медичної допомоги 7 років. З початку цього тижня вона приймає дзвінки не тільки з Рівного, а й з Рівне нського району. Оскільки в області стартувала єдина оперативно-диспетчерська служба.

Бронники от сьогодні чула. Що там ще? Антопіль. Бо ж у нас не тільки я приймаю, там ще два диспетчера сидять, - розповідає диспетчер прийомів викликів екстреної медичної допомоги Тетяна Котик.

Вони передають інформацію про виклик евакуатору.

Бригадам виклики надходять на планшет. Ну і на планшеті вони бачать всю інформацію. Привід до виклику. Місце виклику, - каже Володимир Мартинчук.

Така система дає змогу швидше направити карету швидкої допомоги до місця виклику. Оскільки евакуатор відправляє до пацієнта ту бригаду, яка ближче.

Ми маємо доїжджати в населеному пункті за 10 хвилин, в сільській місцевості за 20 хвилин, тому економія часу навіть на прийомі передачі викликів дає кілька хвилин, щоб могла бригада вчасно доїхати. Чим раніше виїхати, тим більше шансів людині врятувати життя, - в. о. завідувача відділу єдиної диспетчерської служби Олександр Рудик.

Реформування екстреної медичної допомоги здійснюється по всій Україні. Для цього диспетчерів навчають користуватися єдиною системою викликів. Людям ж потрібно телефонувати тільки на номер 103.

Далі у нас заплановано підключення...і Дубенський район.

На Рівне нщині підключення всіх районів має відбутися до 1 квітня 2020 року. Кожний автомобіль швидкої допомоги обладнаний GPS навігатором. Відтак, диспетчер може простежити, де знаходиться транспорт, скільки часу він перебуває на виклику та на якій стадії виконання. 

Дивіться ще: кількість хворих на ГРВІ в Рівне нській області продовжує зростати