Утримання від сексу у жінок - не таке вже рідкісне явище. Існує дві поширені думки на цю тему. Одна говорить, що інтимні стосунки жінці просто необхідні. Інша - що особливу роль в житті жінки вони не грають. Де ж тут правда?

Чому жінки утримуються від інтиму?

Перш за все, це пов'язано з статевим темпераментом. Жінки з сильною статевою конституцією нездатні довго обходитися без сексу. Більшість дам володіє середнім темпераментом - їм достатньо займатися любов'ю 2-3 рази в тиждень. При цьому вони вибирають в партнери далеко не кожного зустрічного, їм потрібно комфортна обстановка, попередні ласки і ін. Якщо чоловік не відповідає їхнім потребам (він не подобається зовні, неохайний, занадто грубо поводиться), то вони можуть відмовитися від інтіма.Наконец, жінки зі слабким статевим темпераментом (їх 10% від всієї жіночої половини земної кулі) не надають сексу великого значення . Куди більше задоволення вони отримують від душевної близькості з партнером. Якщо вони не знаходять такого чоловіка, то можуть взагалі не займатися сексом і переносять це спокойно.В 1998-2001 роках Денис Доннеллі і Елізабет Бурджесс з Державного університету штату Джорджія провели дослідження, в якому взяли участь 60 чоловіків і 22 жінки, які не мали статевих стосунків протягом 6 або більше місяців, хоча бажали б їх мати. Їх умовно поділили на три групи. До першої увійшли «чисті» - люди, які взагалі не мали сексуального досвіду. До другої - ті, хто в минулому мав такий досвід, але в даний час був самотній. У третю - сімейні люди, які не мали в шлюбі статевих відносин. Опитування показали, що «чисті» з підліткового віку страждали низькою самооцінкою і сором'язливістю і не мали в юності романтичних відносин. «Одинаки» зберегли про своє минуле досвіді погані спогади і їм було складно вступати в стосунки з новими партнерами. У «сімейних» в минулому з статевим життям все було відносно нормально, але поступово вона зійшла нанівець, а шукати партнерів на стороні вони в силу різних причин не бажали.

Шкода стриманості

Противники статевої стриманості стверджують, що незалежно від темпераменту воно шкідливе для всіх без винятку представниць жіночої статі. Фахівці з американської клініки Мейо експериментальним шляхом з'ясували, що жінки, у яких довго не було інтимних стосунків, погано справляються зі стресами. Причину цього вчені вбачають у тому, що під час сексу виробляються гормони гарного настрою - ендорфіни. Крім цього, у жінок, які переживали статева стриманість, знижувався імунітет. Справа в тому, заявили автори дослідження, що секс сприяє виробленню стероїдного гормону - дегідроепіандростерона, необхідного для зміцнення імунної системи. Таким чином за відсутності статевого життя зростає ризик деяких захворювань, наприклад, інфекцій сечовивідних шляхів. Але найголовніше - в організмі виникає гормональний дисбаланс, що веде до порушення обмінних процесів. Жінка починає страждати мігренню, може погладшати, у неї важче проходять синдром ПМС і місячні, порушується робота щитовидної залози, можуть виникнути такі захворювання, як мастопатія і міома матки, а в запущених випадках - і рак. Негативно впливає утримання і на пам'ять. Вчені з кліки Мейо з'ясували, що під час статевого акту спостерігається збільшена активність в області гіпокампу, що впливає на довгострокову пам'ять і формування нових нейронних зв'язків у мозку.

Користь стриманості

Однак не всі фахівці підтримують ідею про шкоду утримання від сексу. Так, видатний американський вчений Герберт Шелтон (1895-1985) у статті «Міф про необхідність сексу» пише: «Я знаю багатьох жінок, молодих і старих, які ведуть абсолютно цнотливе життя і не відчувають себе від цього гірше, ніж заміжні. Деякі з них досягли похилого віку і не страждали нервовими розладами, які, як часто стверджують, виникають в результаті придушення сексу ».Більшість експертів вважають, що певну користь утримання від статевого життя все ж приносить. Зокрема, жінці не потрібно турбуватися про вагітність, відсутні негативні емоції, пов'язані з невдалими стосунками, вона може приділяти більше уваги своїй кар'єрі, творчості, дітям. Ніхто не стверджує що самотність і відсутність інтиму для жінки - це добре. Але, можливо, це не так уже й страшно, як малюють деякі фахівці. Все індивідуально.