Сьогодні, 26 листопада, українському режисеру та колишньому політв'язню Олегу Сенцову вручили премію імені Андрія Сахарова "За свободу думки". Премію Сенцову присудили ще у минулому році.

За словами самого Сенцова, він прийняв премію не особисто для себе, а й для всіх політв'язнів, яких утримують в РФ. Нагородження відбулося під час пленарного засідання Європейського парламенту в Стразбурзі.

Я вітаю українського режисера, письменника, якому у 2018 році присудили премію Андрія Сахарова. За свою мужність він заплатив дуже велику ціну, - заявив президент Європарламенту Девід Сассол.

Олег Сенцов став лауреатом правозахисної премії Сахарова у 2018 році. Українець не зміг одразу отримати її, оскільки на той час відбував незаконне "покарання" у російській колонії на Ямалі. Замість нього нагороду отримали сестра Наталя Каплан і адвокат Дмитро Дінзе.

Премія "За свободу думки" імені Сахарова присуджується Європарламентом з 1988 року. Нею нагороджують осіб і організації, які захищають права людини та основні свободи.

Олег Сенцов у своїй промові закликав не вірити обіцянкам Росії щодо припинення війни на Донбасі.

Читайте також: Рівне нські ветерани АТО готуються до "Ігор Нескорених 2020"

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber