Вона розрахована на людей, які живуть з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою. Саме ці хвороби є найбільш загрозливими, бо суттєво скорочують тривалість життя. Урядова програма «Доступні ліки» дозволяє таким пацієнтам отримувати потрібні їм ліки та проводити необхідне лікування безперервно.

Ліки стають доступнішими. 254 лікарських засоби входить в урядову програму "Доступні ліки". Із них 195 препарати лікують серцево-судинні захворювання. Ще 45 призначені для діабету II типу. Решта - використовують при лікуванні бронхіальної астми.

Лікарських засобів - 78 повністю є безоплатними для пацієнта. Протягом липня відбулося оновлення реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації і в порівнянні з попереднім реєстром в програмі доступні ліки на 14 лікарських засобів стало більше повністю безоплатних, - розповідає експертка НСЗУ з реімбурсації Ірина Ліштаба.

У Національній службі здоров’я наголошують: пацієнти, які страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу чи бронхіальну астму, повинні вимагати у лікаря електронний рецепт саме із назвою діючої речовини, а не конкретної торгової марки ліків.

Лікар виписує електронний рецепт на діючу речовину. У електронному рецепті на програму доступну ліки не вказується торгова назва або бренд лікарського засобу. Пацієнт іде в аптеку і уже в аптеці обирай той лікарський засіб, який він бажає. Перш за все, фармацевтичний працівник повинен запропонувати лікарський засіб з повним відшкодуванням. Це ті ліки, які пацієнт отримує повністю безоплатно.

Одним електронним рецептом можна скористатися лише один раз і лише упродовж місяця. Фармацевт зобов’язаний продати пацієнту саме ту кількість лікарських засобів, яку призначив лікар.

Коли приходить пацієнт, ми заходимо на його електронну систему охорони здоров'я, вводимо 16-значний код рецепта, який вказаний у смс-повідомленні пацієнта. Тим самим підтверджуючи, що рецепт дійсний. Ми можемо по цьому рецепту відпустити препарати. відкривається рецепт, де ми бачимо прізвище, імя, по-батькові пацієнта та лікаря, препарат, який був виписаний, дозування і кількість таблеток. Далі ми бачимо препарати, які зареєстрованів МОЗ. Ми їх можемо запропонувати пацієнту, але уточнити які він приймав до цього і тоді він вибирає.

У аптеці наголошують: головне щоб рецепт був активним. До слова, дефіциту на «доступні» ліки не спостерігається – кажуть аптекарі. Навіть якщо чогось немає в наявності, завжди можна піти в іншу аптеку, яка є партнером програми «Доступні ліки». А таких на Рівне нщині вже 250. 

Дивіться також: як нормалізувати артеріальний тиск рівнянам?

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber