У селі Верба, Дубенського району мешкає 76-річна вишивальниця Леокарія Загальська. Вже близько тридцяти років вона працює у стилі художньої гладі. Її картини прикрашають стіни українських та іноземних виставок. Мистецтво вишивання жінка перейняла у мами.

Про Леокарію Загальську, з села Верба, Дубенського району знають далеко за межами України. У свої 76 років вона вправно вишиває у стилі художньої гладі. Такий процес вишивання - не простий, у ньому нитка має йти у різних напрямках, пояснює майстриня.

Напрямок викликається тим, що покласти треба тон, якийсь там відтіночок, і навіть мінівідтіночок, це я відповідально говорю, щоб створити якусь картину.

У такому стилі в Україні працює лише декілька майстрів. Пані Леокарія вміння так вишивати перейняла у мами Ганни Бабич, яка була заслуженою працівницею культури Польщі.

Такий був момент в житті, я хотіла себе перевірити чи зможу я зробити щось цікаве. І от ще поки я була на роботі, я зробила одну, другу роботу. І щось побачила, що є якийсь результат. Навіть привезла мамі свою роботу одну. Зараз я вам вже покажу... І коли я привезла мамі вже першу роботу, вона вже сказала, що, мабуть, будуть з мене люди.

І вже впродовж 30-ти років жінка вишиває художньою гладдю. Кожна картина - це справжній витвір мистецтва, на який у майстрині може йти чимало часу. Найдовше вишивала Святого архістратига Михаіла - більше року. Також руками пані Леокарії був вишитий герб міста Дубна, над ним вона працювала по 14 годин у день, протягом трьох місяців.

Це унікальна робота, тому що ніде таких робіт немає, по всій нашій Україні такого прапора ні в якому місті немає.

Нині ж Леокарія Михайлівна продовжує створювати неповторні вишиті картини. Зазначає, що вишиває саме для родини, аби їх передавали з покоління в покоління. 

Читайте такожТучинських школярів знайомили з професіями

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber