Печію як ознака рефлюксу відчувають 20-40% дорослого населення розвинених країн. За даними проведених міжнародних досліджень, близько 161 млн осіб в Європі і США страждають печією. Це відчуття печіння за грудиною, яке знайоме практично кожній людині. Хтось просто змирився з цим симптомом, але, виявляється, якщо вчасно не звернути на нього увагу, ускладнення можуть бути плачевними.

Причини

Причиною печії є закидання кислого вмісту шлунку в стравохід, цьому явищу є медична назва - гастроезофагеальний рефлюкс, що зустрічається мало не у половини населення країни. Складно зустріти дорослу людини, хто хоча б раз в житті не випробувала це почуття. Рефлюкс може бути викликаний функціональною недостатністю. Грижею стравохідного отвору діафрагми, укороченням стравоходу і т.д. Ці причини допоможе встановити лікар. При ГЕРХ через те що сфінктер між шлунком і стравоходом закривається нещільно, вміст шлунка закидається назад в стравохід, що і викликає відчуття печіння. Стінки шлунка захищені від кислого середовища, яка потрібна для перетравлення їжі, а стінки стравоходу до такого впливу не готові .

Наслідки

Крім неприємних відчуттів, кислота, потрапляючи зі шлунка в стравохід, викликає рефлюкс-езофагіт - запальні зміни стравоходу на тлі дратівної дії шлункового соку. При відсутності належного лікування можуть розвиватися важкі форми езофагіту, ускладнені кровотечами, рубцевими стриктурами або розвитком шлункової метаплазії епітелію - стравоходом Баррета, який в подальшому може трансформуватися в рак стравоходу.

Діагностика

В діагностиці гастроезофагеального рефлюксу застосовуються:
- езофагогастроскопія (ФГДС - «проковтування» зонда) для оцінки стану слизової стравоходу і шлунка, стану кардіального жому, виявлення непрямих ознак грижі стравохідного отвору діафрагми, - рентгенологічне дослідження стравоходу, шлунка з барієм для виявлення рефлюксу, грижі стравохідного отвору діафрагми і укорочення стравоходу, - при необхідності використовують добову pH-метрію (вимірювання кислотності шлунка або дванадцятипалої кишки за допомогою зонда). Це дозволяє виявити і усунути причини виникнення рефлюксу і почати лікування.

Лікування

Більшості пацієнтів для усунення причин печії досить приймати антисекреторні препарати. Комплекс консервативних і профілактичних заходів дозволяє домогтися гарних результатів у 65-80% хворих з рефлюкс-езофагітом легкого та середнього ступеня тяжкості. Є пацієнти, яким найсучасніші схеми консервативної (лікарської) терапії забезпечують лише короткочасний ефект і не запобігає розвитку ускладнень. Велика кількість досліджень говорить про те, що ремісія захворювання можлива лише у 70% хворих за умови довічного прийому антисекреторних препаратів і, щонайменше, 15% хворих потребують хірургічного лікування.