Адже бюджет 2020 має суттєві недофінансування на їх розвиток, а в певних питаннях викликає занепокоєння.

Саме про це йшлося сьогодні на платформі Рівне нського регіонального відділення Асоціації міст України. Чиновники, представники місцевої влади та народні обранці зібрались аби конструктивно обговорити план існування у наступному році. І нажаль поки що перспективи не вражають.

Саме за результатом цього обговорення представники громад сформували суттєвий перелік ризиків, які спрогнозовані через недофінансування і недоліки у Законах.

Коротко по пунктах:

1. "Врегулювати питання оплати праці педагогічних працівників". Кабмін прийняв Постанову 822, яка прогнозує зростання зарплати педагогічним працівникам на 35%. Також зміни стосувались підвищення оплати працівникам дошкілля та спортивно-юнацьких шкіл, які фінансуються місцевою владою. Однак, мусим сказати вже і прямо - цьому не бути. В бюджеті на 2020 рік таких підвищень не передбачено, тому Постанову або скасують або відтермінують. Такі надбавки місцева влада з казни своєї не потяне. Вцілому, це 40 мільярдів гривень. Нажаль. 

2. "Збільшити розмір штрафних санкцій за використання землі без документів". Шалені кошти бюджет недоотримує, якщо власники ділянок не оформлюють їх належно. Тобто приміром, сесія виділила ділянку, але право власності людина неоформила, але землею користується. Влада пропонує переглянути термін і встановити обмеження на оформлення і належні оплати за користування землею. Так само це стосується тих, хто просто захопив землю і нічого за це не платить. 

3. "Змінити Податковий Кодекс і забрати пільгу в платників єдиного податку в частині користування землею". Якщо підприємець користується і провадить діяльність на землі, то й відповідно за це повинен платити податок рівноцінний і фермеру. Це вирівняє умови представників бізнесу і дозволить наповнити місцеву казну. 

4. "Субвенція на інсулін, муковісцидоз та ін." Держава вміє гарантувати, але нажаль не готова все оплатити скидаючи частину зобов`язань на місцеву казну. Саме так сталось цьогоріч, коли дефіцитні районні бюджети перекидали видатки на допомогу хворим людям. Аптеки давали в борг інсулін, а люди готові були страйкувати під кабінетами місцевих чиновників. Втім, місцева влада вважає, що якщо Держава гарантує, то і повинна це людям давати. В іншому випадку повідомити хворим, що грошей дають лише частково. 

5. "Гарантовані пільги за проїзд та телефонний зв`язок". Тут можна читати попередній абзац. Держава гарантує, але ніяк це не фінансує. 


"90 мільйонів гривень ще потрібно дотувати. 22 категорії пільговиків, це понад 60%, які їздять безкоштовно" - повідомив міський голова Рівного Володимир Хомко стосовно суми яку мала б надати перевізникам Держава. Однак, виділено ці кошти було з міської казни. 

Однак, як зазначив під час засідання очільник ОДА Віталій Коваль, настав час пошуку резервів на місцях, адже наступний рік стане перехідним. 

"Весь світ живе за рахунок податку на землю та нерухомість. Постійно думайте про те як ваша громада буде заробляти. Відбілюйте ринок. ПДФО просто так не народжуєтьмя. Він там де є робочі місця. Уявляйте себе керівником підприємств. Готуйте місця для приходу інвестицій. Їздьте та шукайте можливості, та формуйте якісні та дієві команди," - зазначив пан Віталій.

Однак, представники громад попросили голову ОДА про постійний контроль, а нардепів про вкрай необхідні Зміни до Законів.

Ба більше, саме місцева влада просить дати їм можливість працювати, врегулювавши чітко зони їх відповідальності, врегулювати якісне адміністрування податкових зобов`язнь. Надати можливість залучати інвесторів користуючись землями за межами громад та багато іншого.

Країну у наступному році чекає маса викликів. Недофінансування медицини до переходу на НСЗУ. Недофінансування освіти, задекларованих зобов`язань Урядом та недостатній рівень політичної волі. Однак, такий рух наблизить нас до омріяного європейського в плані економіки життя. І можливо не сьогодні і не нам відчути переваги процесів, що почалися в країні після Революції Гідності, але цілком ймовірно, наші діти житимуть вже в повністю зміненій країні. Головне, як завжди, трішки потерпіти.