Є земля, нема землі. На Березнівщині люди б'ють на сполох. Жителі села Хотин бідкаються, що у них незаконно відібрали земельні ділянки на яких вони працювали. Справа дійшла навіть до суду. Зараз триває слідство. У сільській раді коментувати ситуацію поки відмовляються, кажуть, відповідь дадуть після того, як буде рішення Феміди.

Ось ці земельні ділянки не дають спокою жителям село Хотин, шо на Березнівищі. Вже декілька років люди намагаються отримати на них документи. Розповідають, земля - це практично єдиний дохід у родинах. Пан Євген не стримує емоцій.

Голова колгоспу дав мені цю ділянку. А тепер її хочуть відібрати. Вже десять років ми воюємо. Ми захищаємо свої права. І не можемо нічого зробити. Я ж хочу для своїх діток теж, щоб воно залишилося. Я працював так гірко, - розповідає житель села.

Більшість селян земельні ділянки отримали ще працюючи у колгоспі. З того часу селяни обробляли їх та висаджували все необхідне.

Складалися списки по бригадах у яких люди зверталися із письмовою заявою виділили всім по різному, кому 25, кому 40. Після того направлялося у бригадні ради і після того всього була земельна комісія , яка виміряла ці всі участки, - каже колишній голова колгоспу Дмитро Раданчук.

Тривалий час люди користувалися земельними ділянками, а от отримати документи на свої паї до цих пір не можуть.

Бо прийняте таке рішення, Прислуцькою сільською радою 22 грудня 2003 року під номером 124 і вся земля була преедана у приватну власність. Ось це документ , витяг із кадастрової книги особистого користування. Вони її приватизували і занесли. Хто є у кадастровій книзі у того є рішення, - говорить Ольга Корсун.

Люди показують стоси паперів, які підтверджують їхнє право користуватися землею. Деякі справи дійшли до суду. Адже на всі звернення людей до сільської ради, аби ті надали дозвіл на приватизацію, ніхто не реагував.

Галина Філімонова у свою чергу розповідає: Ми звернулися у суд, який сказав, щоб прийняли рішення сесії про приватизацію Даної землі. Вони такого рішення не прийняли. Дане судове рішення ніхто не збирається виконувати. Вони подали на апеляцію ми теж її виграли зараз дана справа на касації. Вони це хто? - Це депутати, сільська рада на чолі із головою сільської ради.

Всього є три категорії громадян, які борються за свої земельні ділянки. Ті, хто має державні акти на передачу землі, є селяни, які мають архівні рішення від сільської ради і треті - це люди, у яких ділянки облікувалися у земельній кадастровій книзі. Незважаючи на це, частину земельних ділянок уже передали іншим власникам.

Без згоди громадян вона прийняла будь яке рішення. У нас є підстава згідно земельного кодексу припинення права Ст 141. То не врахувавши Ст 141 вони на свій розсуд прийняли без згоди громадян припинення права, - розповідає заступник начальника, начальник управління контролю ГУД у Рівне нській області Ростислав Корзун.

Саме у такій ситуації опинився пан Петро. Ось цю земельну ділянку у 25 соток чоловік отримав ще у 90 роках. Тоді він разом із дружиною працювали у школі. У 2006 році чоловік отримав державний акт на користування цією ділянкою. Однак, землю у нього відібрали. Пан Петро навіть не встиг зібрати урожай, як на його території господарювали нові власники.

Вони приїхали із земельного відділу і вже мою ділянку пошматували на інші ділянки і віддали тим, новим власникам. На моїй приватизованій ділянці.

Землю сільська голова у користування передала іншим селянам, стверджуючи, що документи пана Петра недійсні.

У мене є державний акт на землю. Вона у присутності жителів, заявила, що державний акт недійсний. Стоїть печатка, підписи всі є кадастровий номер, вказані межі. Вона ще сказала, що нема у базі даних. Голова сільської ради.

Після того Пан Петро звернувся у земельний відділ держгеокадастару аби внести зміни у базу даних. Та встановити межі ділянки. Однак і там почалися непорозуміння.

Коли я вивчав - це питання у нього документи оформлялися у 2014 році то вони складені умовно і чітко визначити, де знаходиться ця ділянка неможливо.Я на той час не міг зрозуміти, де знаходиться ділянка. Сільська рада стверджує, що вони ділянку не забирали, - каже начальник Березнівського району ГУД у Рівне нській області Олег Мельник.

Ми попрямували до Прислуцької сільської ради аби почути їхню думку. Та на той момент, як нам сказали - сільська голова була у відрядженні.

Доброго дня, а нам потрібні сільська голова. Ви секретар? - Ні я військовий обліковець. - А де можна сільського голову знайти. Кажуть, що вона у відрядженні.

На робочому місці під час нашого візиту ми зустріли сільського землеупорядника, та поговорити з нею теж не вийшло.

Із сільською головою ми зв'язалися через декілька днів у телефонному режимі.

Я не можу коментувати оскільки зараз - це все розслідується. Це може нашкодити слідству, тому я зараз не можу нічого коментувати. І документи вам показувати не буду. Це все не так, що люди говорять. Як тільки я зможу вам надати хороший і правильний коментар тоді, як моя адвокат дозволить. Я зв'яжуся із вам і зможу надати, - говорить сільська голова Прислуцької сільської ради Алла Семенович.

У свою чергу ми вирішили звернутися у Березнівський центр державного земельного кадастру. Аби ті роз'яснили, як має відбуватися передача землі і чи мають право люди на ці ділянки. На місці ми зустріли заступника. Детальної інформації у справі щодо земельних ділянок у селі Хотин не володіє. Однак, пояснює, що право на земельну ділянку має кожен громадянин при наявності відповідних документів.

В 96 році сільська рада мала прийняти таке рішення. Згідно них, громадяни в кого є такі рішення на руках. Згідно яких в кого є такі рішення громадяни можуть звернутися до проектної організації і виготовити документи, але тільки за наявності такого рішення,- каже заступник начальника у Березнівському районі ГУД у Рівне нській області Олег Павлішин.

У свою чергу начальник розповідає, що не у всіх селян є документи на землю.

Право власності чи право користування, що посвідчується певними документами. Державний акт на право приватної власності посвідчує право власності на землю ділянку. Чи право постійного користування посвідчує право користування земельною ділянкою. Наскільки мені відомо у цих громадян, які звертаються у них документів немає. Крім однієї людини.

У Головному управлінні Держгеокадастру розповідають, коли сільська рада розробляла детальний план території і передбачала будівництво житлових будинків управління дало рекомендацію, аби вони узгодили питання із громадянами, які користуються цією землею.

Якщо є запис по земельній книзі звертаються у сільську раду і вони дають їм рішення. Якщо немає запису, по статті, 15 років, що вони добросовісно користувалися вони також можуть використати даність користування.

І поліція, і фахівці зазнають, що крапку у цій справі може поставити тільки суд. Тому людям варто звертатися до Феміди. Зараз розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення. Слідчі дії тривають. Про результат повідомимо після закінчення судового процесу
 

Читайте ще: Рівне нську область підключили до опалення повністю

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber