Інтимний дискомфорт - печіння, набряк, почервоніння - жінки часто пов'язують з молочницею. Як же інакше? Про це захворювання говорять в телепрограмах, про нього пишуть на жіночих форумах, медичний «портрет» хвороби знайомий досить добре. На жаль, молочницю легко переплутати з іншими захворюваннями, наприклад, з бактеріальним вагінозом, який потрібно лікувати зовсім по-іншому.

Гриби проти бактерій

Молочниця, або кандидоз, - це інфекційне захворювання, яке викликає дріжджоподібним грибком Candida. Навіть у здорових жінок цей грибок спокійно живе всередині, не доставляючи проблем. Свій небезпечний характер Candida проявить, якщо у її носія виникнуть гормональні порушення, знизиться імунітет або зміниться склад мікрофлори піхви. Шкідливий грибок почне активно розмножуватися, доставляючи господині безліч проблем.

Бактеріальний вагіноз - неінфекційне захворювання, що виникає через дисбаланс бактерій. Після прийому антибіотиків, стресу, невідповідної контрацепції шкідливі кокоподобні бактерії прагнуть зайняти місце корисних молочнокислих мікроорганізмів. Приємного в цьому, звичайно, нічого немає.

Помилкові близнюки

Симптоми обох захворювань схожі, але розрізнити їх все-таки можна. Пам'ятайте, що остаточний діагноз повинен поставити лікар. І вагіноз, і молочниця викликають свербіння і печіння. В обох випадках можуть з'явитися виділення з неприродним запахом. При молочниці вони часто мають білий колір, консистенцію сиру і кислувато-солодкий запах. Бактеріальний вагіноз відрізняють рясні виділення сірого або білого відтінку і відчутний «рибний дух». Молочниця видає себе набряком і почервонінням статевих органів.

Вагіноз із запаленням не пов'язаний

Якщо у вас з'являться будь-які з цих симптомів, записуйтеся на прийом до гінеколога якомога швидше. Оскільки тільки після здачі аналізів можна точно визначити захворювання. Лікарі рекомендують відвідувати гінеколога не рідше одного разу в шість місяців, так як в деяких випадках захворювання може протікати у прихованій формі.

Гра не за правилами

Що буде, якщо спробувати лікуватися самостійно, коли ще невідомо, яка хвороба турбує? Молочниця, бактеріальний вагіноз або що-небудь третє? Запідозривши молочницю, багато жінок купують протигрибкові засоби. Чи варто говорити, що при вагінозі вони не приносять користі? А пити антибіотики тим більше небезпечно: разом з хвороботворними мікробами загинуть і корисні лактобактерії. Сподіватися на те, що все пройде без лікування, теж не можна. Молочниця в стані серйозно послабити організм, а бактеріальний вагіноз може викликати ускладнення під час вагітності та пологів. На совісті цього захворювання - ще й безпліддя. Що ж робити?

Відновлювати баланс

Якщо причина інтимного нездужання - вагіноз, потрібно відрегулювати бактеріальний баланс. Для цього доведеться заново відновлювати корисну мікрофлору піхви.