Рідкісна хвороба муковісцидоз потребує шалених витрат на постійне лікування. Втім, держава не забезечила в повному обсязі можливість лікуватись за бюджетний кошт. Саме тому хворі постійно оббивають пороги чиновників благаючи ро допомогу.

Саме тому, сьогодні на засідання бюджетної комісії було винесено питання щодо виділення з обласного бюджету коштів для придбання ліків дорослим та дітям хворим на цю страшну хворобу.

Муковісцидоз вражає легені, потові залози та травну систему, викликаючи хронічні респіраторні та травні проблеми.

Однак більшу частину вартісних препаратів доводиться купувати пацієнтам самотужки. Все тому, що держава поки не забезпечила такого фінансування в повному обсязі.

Та нажаль, в обласні казні коштів теж нема. Як пояснила заступниця очільника РОДА Світлана Богатирчук Кривко:

Поки що, ми очікуємо рішення Верховної Ради щодо бюджету і є сподівання, що стаття на орфанні захворювання буде профінансована на перший квартал 2020 року. Міністерство попередньо погодилось, що це лікування має фінансуватись Державою.Ми надіслали безліч зверненнь і прохань. Також, зазначу, що вже з квітня таким фінансуванням займатимется НСЗУ, - прокоментувала пані Світлана

Однак, мати хворої дитини під час комісії не стримала сліз, адже переконує, що її сину терміново потрібні гроші аби жити. 

Саме тому, депутати погодились спробувати знайти шлях вирішення і переглянути це рішення повторно на бюджетній комісії Рівне облради. Та нажаль, визнають бюджет Рівне облради немає перевиконання і неможе профінансувати допомогу потребуючим в повному обсязі.