Прищі в основному докучають жінкам (та й чоловікам теж) в перехідному віці. І до 20 років в більшості випадків ці проблеми залишаються позаду. Однак, на жаль, деякі йдуть з акне рука об руку аж до перших зморшок, так і не дізнавшись, що таке повністю чиста шкіра. А інші тільки після 30 взагалі стикаються з проблемою висипань на обличчі.

5 основних причин, що викликають акне після 30

1. Гормони

Основна причина акне як в підлітковому віці, так і після - дисбаланс гормонів, в першу чергу - статевих гормонів. Причому, всупереч стереотипам, ця проблема актуальна для жінок після 30 не менше, а ніж для тінейджерів. Є навіть таке поняття як «акне дорослих жінок». На відміну від підліткових прищів, які розташовуються найчастіше в Т-зоні, після 25-30 вони можуть локалізуватися переважно в V-зоні: від підборіддя вгору з боків щік. В основному це великі червоні хворобливі утворення - папули. Після їх зникнення залишаються досить глибокі рубці. Висипань стає більше перед місячними і трохи менше - відразу після них. Але повністю вони не зникають. В цьому випадку причину варто шукати саме в гормонах. Варіанти як правило два: або у вас змінився гормональний фон, або відповідь на нього. У другому випадку рівень гормонів може бути в нормі, але організм реагує на нормальну кількість, як на підвищену. Лікування в таких випадках рекомендують поєднане: тобто одночасно в декількох напрямках - і медикаментозна терапія, і правильні засоби догляду. По-перше, вам потрібно консультація гінеколога-ендокринолога, щоб з'ясувати причину і в разі потреби підібрати гормональну терапію. Також потрібна буде консультація дерматолога, який порекомендує місцеве лікування, в тому числі спеціальні мазі для зниження гормонального фону, якщо такі будуть потрібні у вашому випадку.

2. Харчові пристрасті

Велика кількість жирної і солодкої їжі може спровокувати появу прищів, якщо ви схильні до них. Схильність - механізми реагування сальних залоз - в основному передається у спадок. І якщо ви з підліткового віку помітили, що після непомірного поїдання шоколаду ви отримуєте «наочний результат» у вигляді висипів на обличчі, то навряд чи з віком щось значно зміниться. Так, вам завжди доведеться стежити за тим, щоб знати міру, обмежувати кількість «шкідливої» їжі. З одного боку, це безумовно засмучує. Але з іншого, виходить, що ваша шкіра допомагає убезпечити весь організм від негативного впливу неякісних продуктів. Також на шкіру деяких (не всіх) людей значний вплив робить вживання молока.І часом повна відмова від нього приносить довгоочікуване очищення шкіри. Можна також провести експеримент і відмовитися від молока хоча б на 2-3 тижні, не змінюючи інших умов, щоб відстежити, чи вплине це обмеження раціону на вашу шкіру. Нерідко негативний вплив на шкіру надають популярні серед любителів спорту протеїнові продукти: протеїнові коктейлі, батончики і т.д. Не варто піддаватися запевненням реклами в інстаграме або радам тренерів, що ці продукти «повністю натуральні». І якщо у вас раптово з'явилися проблеми зі шкірою, проаналізуйте, не співпало це по часу із захопленням протеїнами або іншим «порошковим харчуванням».

3. Сонце

Незважаючи на те що в ЗМІ давно вже мільйон разів повідомили про необхідність захищати шкіру на сонці, багато хто за звичкою продовжують противитися здоровому глузду. Адже раніше вважалося, що «на сонечку прищики проходять». А ось і ні! (Якщо ви раптом ще не в курсі). Так, спочатку дійсно здається, що сонце «підсушує» запалення. Але насправді це лише видимість - і після початкового «поліпшення», як правило, ситуація тільки погіршується. Після відпустки люди списують негативну реакцію шкіри на повернення в звичний клімат, насправді ж це відкладена реакція на сонце. Причини може бути дві: або ви взагалі не користувалися захистом від сонячного випромінювання, зробивши таким чином свою шкіру більш вразливою (або користувалися недостатньо). Або причина в неправильно обраному Санскрін (засобі з УФ-захистом). Справа в тому, що багато сонцезахисних засобів володіють комедогенним ефектом: забивають пори за рахунок щільної текстури, масел в складі. Якщо у вас проблемна шкіра, вам не підійде будь-який сонцезахисний крем. Вам потрібно спеціальний засіб для вашого типу шкіри. І найкраще, якщо підібрати вам його допоможе дерматолог, а не консультант в магазині / аптеці.

4. Механічний вплив

Це так звані артефіціальні вугрі - виникають після якогось зовнішнього впливу. Якраз той випадок, коли «хотіли як краще», а отримали ... то, що отримали, на жаль. Яскравий приклад такого виду висипань - «масляні» прищі, які виникають на шкірі після масляного масажу (на обличчі або тілі). Вони локалізуються саме в зоні механічного впливу.

5. Стрес

З одного боку, часом здається, що на стрес можна «списати» будь-які проблеми зі здоров'ям: від головного болю до випадання волосся. І так, прищі теж можуть бути наслідком стресу. Але ніякої містики тут немає, адже стрес безпосередньо впливає на рівень гормонів, і тут ми знову повертаємося до першої і самої головної причини прищів, які можуть з'явитися не тільки у підлітків, а й далеко за 30. Благо, на відміну від підлітків, дорослі жінки в змозі взяти себе в руки і підійти до вирішення проблеми осмислено, а не просто «гуглити» по темі, страждати і наносити подвійний шар тонального засобу.