Напевно вам знайоме таке явище, як шишка на кісточці зап'ястя. Вона з'являється несподівано, не болить, але лякає невідомістю. Люди прикладають до таких шишок подорожник, натирають настоянками - все це марно. Крім зап'ястя, з'явитися шишка може під коліном або в інших частинах тіла. Називаються такі шишки - Гігрома.

Чи небезпечні гігроми?

Найчастіше гігроми безпечні: вони не перероджуються в рак, вони не нагноюються, не болять. Виняток становлять рідкісні випадки, якщо велика гігрома тисне на сусідні з нею нерви або судини, або якщо гігрома знаходиться всередині черепа. Найчастіше гігрома являє собою лише косметичний дефект, причому іноді досить помітний, однак також вона може заважати при надяганні взуття або браслета. Треба пам'ятати, що гігрома завжди вторинна, що причиною її появи є нездоров'я суглоба, з якого вона виросла. І тут вже вирішити проблему допоможе досвідчений лікар-хірург або травматолог-ортопед.

Чому вони з'являються?

Для того щоб з'явилася гігрома, досить поєднання двох факторів: постійно підвищеного тиску в суглобі і місцевої слабкості його капсули. Слабкість капсули суглоба може бути викликана травмою або попереднім запаленням, а може бути і ознакою вродженої слабкості сполучної тканини. Причому слабкість сполучної тканини виявити нескладно: вона може проявлятися також короткозорістю, варикозною хворобою, гемороєм, плоскостопістю - такий стан називається дисплазією сполучної тканини, це не хвороба, а особливість організму. Постійний підвищений тиск характерно для суглобів ніг, які несуть основне навантаження тіла: гомілковостопних і колінних суглобів (кіста Бейкера - задня гігрома колінного суглоба - одне з улюблених місць розташування гігром), а також для лучезапястного суглоба і суглобів кисті - наслідок роботи на клавіатурі , гри на піаніно, носіння сумок та інших тривалих навантажень на руку.

Чи потрібно їх видаляти?

Внутрішньочерепні гігроми, а також гігроми, що викликають здавлювання оточуючих структур, видаляти необхідно. На щастя, подібне трапляється вкрай рідко. Найчастіше гігроми видаляють за бажанням їх власника, який, в свою чергу, повинен спочатку проконсультуватися з фахівцем, - якщо вони заважають, наприклад, носити годинник або завдають косметичний дискомфорт.

Наслідки бездіяльності, або коли краще не чіпати гігрому

Якщо гігрома не всередині черепа і не здавлює навколишні структури, бездіяльність при гігромі відносно безпечно. Чому щодо? Тому, що вона сигналізує про неполадки в суглобі, з якого вона зростає. Якщо і не видаляти гігрому, то потрібно обстежити суглоб, чи немає в ньому інших порушень? Також може бути актуально перевірка гостроти зору, огляд флеболога, проктолога і ортопеда для виявлення інших проявів слабкості сполучної тканини.

Важливо знати! Щоб не пропустити інших серйозних порушень, які можуть не бути так очевидні, як гігрома, перед видаленням гігроми необхідно комплексно обстежити суглоб, з якого вона зростає.