Порізи, садна, подряпини і опіки: як часто вам доводилося стикатися з цими неприємностями і втрачати час на те, щоб правильно вибрати методи лікування. Як насправді стоїть надавати медичну допомогу при різних видах ран і не загубитися в різноманітті пластирів і пов'язок.

Зупиняємо кровотечу

Якщо у вас утворилася рана, не панікуйте! Більшість невеликих порізів і саден перестають кровоточити досить швидко. Більш того, кров сприяє самоочищенню рани.Самостійно ж цей процес можна зупинити шляхом затиску рани за допомогою стерильного бинта, марлі або спеціального тампона.

Ретельно промиваємо рану

Кращий спосіб очистити рану і запобігти зараженню, це ретельно промити її прохолодною водою з під крана не менше 5 хвилин. Як би парадоксально це не звучало, але використання таких антисептиків, як перекис водню і спирт для очищення рани, може завдати серйозних опіків вже і без того пошкодженої шкіри і уповільнити процес загоєння. Акуратно очистіть поверхню навколо рани за допомогою мильного розчину і видаліть видимі забруднення або занози за допомогою попередньо обробленого пінцета. Після цього обережно рухами протріть шкіру сухим рушником.

Наносимо антибіотик

Антибактеріальні креми та мазі не тільки захищають рану від зараження, але і оберігають від всихання. Мазь слід наносити тонким шаром. Якщо після нанесення антибіотика з'явився висип, в цьому випадку його використання необхідно припинити.

Накладаємо пов'язку

Після порізу, наше тіло запускає моментальний процес загоєння. Лейкоцити починають атакувати інфекцію бактерії. Тромбоцити і фібрин створюють над раною желеподібний згусток, який незабаром покривається захисною скоринкою. Щоб прискорити процес загоєння, потрібно зберегти цю корочку недоторканою, захистивши її пластиром або пов'язкою. Вид пластиру або пов'язки, а також спосіб їх нанесення буде залежати від характеру і розташування рани.

Подряпини і порізи на обличчі

Невеликі рани на обличчі не так страшні, як можуть здатися на перший погляд. Через велику кількість кровоносних судин, вони можуть сильно кровоточити. Однак не варто переживати, після того як ви зупините кровотечу, вам знадобиться або зовсім тонкий пластир-смужка, або вийде взагалі обійтися без лейкопластиру. Однак, в ряді випадків, щоб уникнути інфекції або неправильного рубцювання тканин, краще звернутися до фахівця для накладення швів. Вони можуть знадобитися, якщо у вас занадто глибокий або довгий поріз, більше півтора сантиметрів, або ж рана нанесена зазубреним предметом.

Порізи на руках і стопах

Руки і стопи більше інших частин тіла схильні до забруднення, тому навіть невеликі порізи і ранки на цих ділянках необхідно прикривати. Для цієї мети найкраще підійдуть бактерицидні пластирі, які найчастіше випускаються у формі смужок. Вони, як правило, мають тканинну або марлеву поверхню, просочену антибактеріальним компонентом. Крім своєї антисептичної дії, такі пластирі допоможуть захистити рану від натирання носками або взуттям. Міняти бактерицидні пластири бажано щодня, а також в разі намокання або забруднення. У разі глибоких порізів і колючих ран зверніться за допомогою до професіонала.

Порізи і подряпини на кісточках, пальцях і п'ятах

Через свою надмірну рухливості, рани на кісточках і пальцях не завжди легко піддаються обробці. Тоді як на таких відкритих місцях інфекції найлегше проникнути в рану. Пластир у вигляді пісочного годинника або вирізані у формі літери H легко обертаються навколо кінчика пальця, а також надійно триматися на кісточках.

Подряпини і садна на тілі

Якщо ваші подряпини і садна розташовані на ділянці тіла, яка буде стикатися з одягом, її найкраще заклеїти лейкопластиром. У разі пошкодження, незакрита скоринка, що утворюється на рані під час загоєння, може стати воротами для інфекції. Найкраще для цієї мети підійдуть пластирі на целюлозної основі. Вони не подразнюють шкіру, не залишають слідів, гіпоалергенні і легко відклеюються. Незважаючи на те, що целюлозні пластирі можуть триматися на шкірі до 7 днів, щоб уникнути інфекції лікарі рекомендують їх міняти щодня. Деякі люди відрізняються підвищеною чутливістю до клейкої поверхні пластиру або латексу.Тому, якщо місце прикріплення пластиру починає свербіти, покриватися маленькими бульбашками або пекти, можливо у вас алергія на один з компонентів клейкої стрічки. Для чутливої шкіри замість лейкопластиру просто використовуйте бинт.

Садна на колінах і ліктях

Накладати пластир або пов'язку на шкіру ліктів або колін може бути вкрай незручно. Для цієї мети як не можна краще підійдуть великі лейкопластири з "крильцями" на основі полімерного волокна. Вони володіють надійною фіксацією і еластичністю, що дозволяє їм як би "обіймати" суглоб в місцях згину, не доставляючи при цьому дискомфорту. Якщо ви хочете заощадити час, тоді альтернативою пластиру може стати рідкий медичний клей. Він не тільки зупиняє кровотечу, але і захистить рану від бруду і води. На відміну від лейкопластиру, медичний клей володіє вологостійким ефектом. Його плівочка надійно закриває рану, і не викликає алергії.

Невеликі опіки

У разі серйозних опіків - на обличчі, кистях рук, стопах, геніталіях або, коли площа обпаленої поверхні більше 5 см, необхідно якомога швидше звернутися за медичною допомогою. Для лікування ж невеликого опіку, охолодіть пошкоджену ділянку під струменем холодної води. За допомогою такого активного охолодження шкіра перестає утримувати тепло, перешкоджаючи тим самим поширенню опіку. Однак цей метод буде ефективний тільки в перші 20 хвилин після отримання травми. Занурення під струмінь холодної води має бути протягом 20 хвилин, а температура води близько 15 градусів. Ні в якому разі не використовуйте крижану воду, тому що вона може посилити вже наявний опік і нанести додатково.Після того, як шкіра остаточно охолоне, протріть опік мильним розчином і нанесіть на нього тонкий шар антибактеріальної мазі. У разі утворення пухирів, для захисту опікової поверхні, накладіть стерильну пов»язку , що не прилипає до рани, розроблену спеціально для опіків. Ця пов'язка добре вбирає рідину з рани і захищає її від зовнішніх інфекцій. Сьогодні її вільно можна купити практично в будь-якій аптеці.Ніколи не змащуйте опік маслом або жиром, як це іноді рекомендується в народних лікарських порадниках, і вже тим більше не посипайте його присипкою. Прикладати масло або лід на опік замість допомоги надасть зворотний ефект і призведе до подальшого пошкодження шкіри.

Пам'ятка для звернення до травмпункту

  • рана не припиняє кровоточити протягом 5-10 хвилин після затиску
  • поріз глибше і довше півтора сантиметрів
  • рана розташована поруч з оком
  • рана, нанесена брудним або іржавим предметом
  • бруд або пісок застрягли в рані і не піддаються очищенню
  • рана викликана укусом собаки або людини
  • ви отримали щеплення від правця більше 5 років тому