Уряд зменшить фінансування аграріїв? Відповідний законопроект про зміни до бюджету на 2019 рік Кабінет міністрів України передав до Верховної ради. Цим документом пропонують зменшити видатки на державну підтримку агропромислового комплексу. А саме скасувати систему компенсації, зокрема при купівлі української техніки. Відтак, можуть постраждати виробники сільськогосподарського обладнання, а також самі фермери.

Більше трьох з половиною років ми виготовляємо жатки. І жаток імпортного виробництва, - говорить генеральний директор виробничо-конструкторського об'єднання Станіслав Середюк.

Більше двадцяти років на аграрній ниві. Саме виробництвом сільськогосподарської техніки дане підприємство займається чотири роки. Пан Станіслав розповідає, державна програма підтримки вітчизняного виробника, вагомо допомагала у веденні аграрного бізнесу.

Дуже гарний прорив ми зробили у минулому році. Ми стали висококонкурентними. Держава вертала, кому двадцять а кому сорок відсотків при купівлі вітчизняного виробника продукту, вітчизняного обладнання.

Відтак фермери, фактично за пів ціни отримували високоякісний продукт та ще й на теренах України. Втім скасування систему компенсації, зокрема при купівлі української техніки, може вплинути як на виробників так і на фермерів.

Ми купили техніку, оцю жатку. Повернули сорок процентів вартості. Таку саму жатку можна було купити в німців і розвивати німецького виробника, - каже голова фермерського господарства Володимир Кутуза.

За словами фермерів купувати у вітчизняного виробника набагато вигідніше. Хотілося б щоб їх на теренах України збільшувалося. А не зменшувалося, через економічні зміни. 

Читайте щеОлександрія "заморозила" будівництво сонячної електростанції

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber